SuperBiz firma Catering dietetyczny z dostawą do domu

Catering dietetyczny z dostawą do domu

13.11.2016, godz. 10:00
Dieta odchudzanie zdrowe odżywiania
foto: EAST NEWS

Coraz więcej z nas marzy o zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale podejmowane na własną rękę wysiłki nie przynoszą upragnionych rezultatów. W walce o idealną sylwetkę i zdrowie pomóc im może tzw. dieta pudełkowa. To nic innego jak szczegółowo opracowany i zaplanowany catering dietetyczny. Firmy specjalizujące się w gotowych niskokalorycznych i smacznych daniach robią ostatnio furorę. To świetny pomysł na prywatny biznes.

Dieta pudełkowa to po prostu catering dietetyczny. Klient zamawia dietę o konkretnej kaloryczności, która składa się zwykle z 5 posiłków dziennie. Każdy posiłek zapakowany jest w osobny hermetyczny pojemnik. Wszystko nocą lub o poranku dostarczane jest pod wskazany adres w estetycznej papierowej lub termoizolacyjnej torbie. Posiłki zwykle opracowane są przez profesjonalnych dietetyków i przygotowywane przez wykwalifikowanych kucharzy. Aby klient był zadowolony, wszystko musi być dopięte na ostatni guzik.

Ważna lokalizacja
Największe szanse na sukces mają mieszkańcy większych miast. Sukces mogą odnieść również osoby oferujące dowóz dietetycznych posiłków w obrębie gminy, a przy większych zamówieniach nawet i powiatu.
Firma zajmująca się cateringiem dietetycznym musi mieć większy lokal gastronomiczny (ok. 80 – 100 mkw) wyposażony w dobrej jakości piec, stoły, urządzenia kuchenne i chłodnie. Jeśli na początku brakuje gotówki, można podnająć taką powierzchnię u restauratora. Do kompletu potrzebne są też auta. A także samochód-chłodnia.

Kto to kupuje
Klienci muszą mieć do wyboru kilka rodzajów diet (np. 1500 kcal, dla alergika, cukrzyka, czy sportowca). Posiłki muszą być różnorodne, bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Muszą być też smaczne i elegancko prezentować się na talerzu. W menu powinno być to, czego raczej klienci nie przygotowują sobie na co dzień. Taki zabieg sprawi, że na usługę zdecyduje się więcej osób. Klienci decydują się na catering dietetyczny z kilku podstawowych powodów. Przede wszystkim, nie nie mają czasu na robienie zakupów albo wykalkulowali sobie, że taka forma żywienia bardziej się im opłaca niż tradycyjne zakupy i przygotowywanie potraw w domu. Są i tacy, którym trudno utrzymać w ryzach rygory związane z dietą i za wszelką cenę chcą unikać zakupów w sklepach spożywczych, by nie kusiły ich kaloryczne smakołyki wyeksponowane na półkach.

Dobry zespół
Jeśli jesteś dietetykiem, dobry start masz gwarantowany. Jeśli nie musisz poszukać dobrego eksperta w dziedzinie żywienia człowieka. Bez niego biznes nie ruszy. Dietetyk na początku opracuje i ułoży różnego rodzaju diety z atrakcyjnym menu. Później będzie je systematycznie modyfikował. Musi być również do dyspozycji klientów, którym skomponuje diety indywidualne lub pomoże wybrać odpowiedni system żywienia z bogatej oferty firmy.
Drugim ważnym ogniwem są kucharze. Na starcie wystarczy dwóch, z czasem pewnie trzeba będzie powiększać zespół. Rekrutując zespół do kuchni, bierz pod uwagę doświadczenie, zmysł kulinarny i umiejętność dekorowania potraw.
W drużynie niezbędny jest też kierowca, który dostarczy zestaw żywieniowy pod drzwi klienta. Wbrew pozorom nie jest to proste zadanie, bo praca dostawy rozpoczyna się przeważnie około 4 rano i kończy około godz. 11.
Zadaniem właściciela jest także dopilnowanie, by wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością mieli aktualne książeczki sanitarno-epidemiologiczne.

Pakiet dodatkowy
W dużym mieście z powodzeniem można ograniczyć działalność wyłącznie do cateringu. W mniejszym warto oferować dodatkowe usługi. W takiej ofercie mogą znaleźć się m.in. indywidualne porady dietetyka czy opracowanie diety indywidualnej. Można nawiązać też współpracę z centrum sportu, siłownią, a nawet gabinetem odnowy biologicznej. Warto organizować warsztaty kulinarne i prelekcje dotyczące odżywiania. Takie chwyty pozwolą pokonać konkurencję z ograniczoną ofertą oraz wypromować się w miejscach odwiedzanych przez osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem i dbaniem o figurę.

Wizyta w Sanepidzie
Catering to nic innego jak przygotowanie i dostarczenie żywności. Ze względu na bezpieczeństwo odbiorców, tę kwestię ściśle regulują przepisy. Podstawą prawną działalności firmy cateringowej jest Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przed poszukiwaniem lokalu na firmę, trzeba się z tym dokumentem koniecznie zapoznać.
Do uruchomienia firmy cateringowej niezbędna będzie zgoda sanepidu. Aby ją uzyskać, należy złożyć w powiatowej stacji wniosek o wpis do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność i złożyć projekt technologiczny lokalu, uwzględniający elementy jego wyposażenia. Jeśli inspektorzy nie będą mieli uwag do projektu, przyjdą na miejsce i sprawdzą, czy wszystko jest zgodne z założeniami. Dopiero po takiej kontroli wydadzą stosowne pozwolenie na prowadzenie działalności cateringowej w danym miejscu.

Koszty inwestycyjne:
Wyposażenie lokalu – ok. 40 tys. zł
Reklama – ok. 2 tys. zł
Samochód chłodnia (używany) – 20 tys. zł
SUMA: 62 tys. zł

Koszty miesięczne:
najem lokalu – 3 tys. zł
zakup produktów spożywczych – 30 tys zł (20 zł na dzienny zestaw)
pensja kucharza – 3 tys. zł
eksploatacja samochodu – 1 tys. zł
SUMA: 37 tys. zł

Przychody miesięczne:
Zakładając, że przygotujesz miesięczne zestawy dietetyczne dla 50 klientów każdy w cenie 1350 zł (45 zł dzień):
SUMA: 67,5 tys. zł.

DOCHÓD (przed opodatkowaniem): 30,5 tys. zł

Więcej
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: