SuperBiz nowoczesne technologie „Zostałeś usunięty ze znajomych!” To może być próba wyłudzenia pieniędzy

„Zostałeś usunięty ze znajomych!” To może być próba wyłudzenia pieniędzy

19.04.2017, godz. 16:46
Facebook
foto: dreamstime

Na Facebooku grasują oszuści. Jeżeli masz konto w tym serwisie, możesz stać się celem phishingu – próby wyłudzenia pieniędzy. Uważaj na niebezpieczne wiadomości e-mail, które zaczynają się od zwrotu „Zostałeś usunięty ze znajomych!".

Właściciele profili na Facebooku znaleźli się na celowniku internetowych oszustów. Nieznane osoby próbują ich przekonać, że mogą sprawdzić, kto wyrzucił ich ze znajomych. Rozsyłają maile opisane jako „Facebook" z różnych skrzynek mailowych.

Patrze też: Obiecywali nagrody z Media Expert. „Zabawa” na Facebooku kosztowała 61 zł

Jeżeli klikniesz w link załączony do wiadomości, odnośnik przekieruje cię na stronę, która wyłudza adresy e-mail internautów. Następnie użytkownik jest nakłaniany do podania swojego numeru telefonu, po czym otrzymuje SMS-a z kodem PIN. Jeżeli wprowadzisz otrzymany kod na otwartej wcześniej stronie internetowej, potwierdzisz subskrypcję płatnych wiadomości. Za wysłanie ci jednego SMS-a Premium naciągacze mogą naliczyć opłatę sięgającą 68 zł – ostrzega Niebezpiecznik.pl.

Zobacz również: Nowe oszustwo na Facebooku. Podszywają się pod Sołowowa

„Skąd możemy mieć całkowitą pewność, że ktoś nas naprawdę lubi? Udowodniono naukowo, że aż 16% naszych znajomych w rzeczywistości za nami nie przepada.
 Facebook posiada bardzo ciekawą opcje za pomocą której możesz sprawdzić kto usunął Cię z grona znajomych! Przekonaj się kto z Twoich znajomych jest fałszywy!" – piszą cytowani przez serwis nadawcy.

Pamiętaj, Facebook nie udostępnia narzędzia, które pozwoliłoby sprawdzić, kto usunął ciebie ze znajomych! Jeżeli w twojej skrzynce odbiorczej znajduje się podejrzana wiadomość e-mail, skasuj ją i nie klikaj w załączone odnośniki.

Oprac. na podst. Niebezpiecznik.pl, tvn24bis.pl

Więcej
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: