SuperBiz prawo przedsiębiorcy Majówka 2015. Jak wybrać grill

Majówka 2015. Jak wybrać grill

29.04.2015, godz. 09:00
grill, grillowanie
foto: EAST NEWS

Sezon grillowy można uznać za otwarty. Jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego sprzętu, zacznij poszukiwania. Wybór w sklepach jest olbrzymi.

Aby grillowanie było czystą przyjemnością trzeba wybrać taki grill, który spełni nasze wymagania. Na co zatem zwracać uwagę przy wyborze grilla? Na miejsce  grillowania (inny sprzęt potrzebny ci jest na balkon, inny do ogrodu, a jeszcze inny zabierzesz na wyjazdowy piknik), częstotliwość przyrządzania na nim potraw i ilość osób, które przy grillu zasiądą oraz budżet, który możesz przeznaczyć na kupno grilla. W ofercie są się grille węglowe, gazowe i elektryczne. Jedne są lekkie, składane w kształcie walizeczki, inne duże, na kółkach, które na ruszcie pomieszczą kilka kilogramów kiełbasy.

Sprawdź także: Nowe zasady przewożenia dzieci w samochodzie

Mały i przenośny

Do małych ogródków a także na wakacyjne wyprawy - najlepiej sprawdzi się przenośny grill z pokrywą, wykonany z cienkiej blachy ze stalowym rusztem. Jest tani, lekki, zajmuje niewiele miejsca. Łatwo go przetransportować i przenieść w dowolne miejsce. Niestety, szybko się deformuje i posłuży nie dłużej niż sezon.

A może żeliwny

Jeśli jesteśmy posiadaczami przestronnych ogrodów, w których często gościmy przyjaciół, można wybrać większy model żeliwny. Są droższe, ale trwalsze i stabilne, lepiej trzymają ciepło. Są co prawda ciężkie, ale jeśli wybierzemy model z kółkami z przesuwaniem nie będzie problemu. Można go śmiało wystawić na zewnątrz na cały sezon. Dobry grill zaopatrzony jest w półkę pod paleniskiem, na której położymy akcesoria. Niektóre mają też wysuwaną deskę do krojenia, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Żeliwne ruszty mają jedną cenną zaletę: równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło.

Murowany grill

W dużym ogrodzie możemy też postawić wśród zieleni grill murowany, np. w formie kominka z cegły klinkierowej, piaskowca czy granitu. Na takim grillu przygotujemy jedzenie dla „armii gości”. Poza praktycznymi funkcjami murowany kominek z pewnością będzie niezwykle ozdobnym elementem architektury ogrodowej. Postawienie takiego grilla jest jednak dość drogie. Jego cena zależy od jego wielkości i materiału z jakiego jest wykonany.

Na balkonie tylko elektryczny

Jeśli miejscem grillowania ma być balkon, wybierz grill elektryczny. Można jest postawić na parapecie lub przykręcić do barierki. Plusem takiego grilla jest łatwa obsługa i krótki czas przygotowywania. Wybierając grill sprawdźmy jego nóżki i kółeczka. Niezależnie na jakim podłożu stoi grill, jego palenisko musi być stabilne. Nóżki i kółka muszą być zatem wykonane z porządnych materiałów, dobrze dopasowane i przykręcone. Warto upatrzony sprzęt przeciągnąć kilka metrów po sklepie, aby je wypróbować.

Czytaj także: Aktualne opłaaty za wydanie nowych dokumentów

Na węgiel czy gaz

Najbardziej popularne są grille węglowe. I nic dziwnego, bowiem potrawy na nim przyrządzane mają wyrazisty smak, chrupiąca skórkę i niesamowity aromat. Wymagają jednak wprawy w rozpalaniu i utrzymywaniu odpowiedniej temperatury. Grille gazowe i elektryczne są bardzo wygodne i zdrowsze od grillowania na węglu drzewnym. Urządzenia te nie dymią, ale brak im „klimatu”. Mięso nie będzie miało tego specyficznego aromatu i brązowej skórki jaką daje grill węglowy.

Ile to kosztuje

Grille ogrodowe:
gazowe – od 200 zl – ok. 1800 zł
elektryczne – 120 zł – ok. 800 zł
węglowe – od 30 zł – ok. 700 zł
węglowe betonowe – od 400 zł – 1300 zł

autor: Maria Olczak zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: