SuperBiz prawo przedsiębiorcy Upał w pracy. Co musi zapewnić pracodawca

Upał w pracy. Co musi zapewnić pracodawca

06.06.2015, godz. 14:00
kobieta, woda, szklanka wody
foto: EAST NEWS

Gdy z nieba leje się żar, nie sposób pracować na pełnych obrotach bez wypicia minimum 2 litrów płynów dziennie. Każdy pracownik wykonujący swoje obowiązki na powietrzu (np. na budowie) lub w pomieszczeniu (np. w biurze) powinien mieć dostęp do wody dystrybuowanej bez ograniczeń.

W czasie upałów pracodawca ma obowiązek dostarczać pracownikom bezpłatne napoje. Jeśli wykonujesz swoje obowiązki na otwartej przestrzeni, np. pracujesz na budowie lub ogrodnictwie, firma powinna zagwarantować ci wodę, gdy temperatura otoczenia przekracza 25 stopni, a w pomieszczeniach (np. w biurze), gdy słupek rtęci przekracza 28 stopni Celsjusza.

Ile wody na pracownika

Jednak przepisy prawa już dokładnie nie określają, jaka porcja wody należy się pracownikowi. Wiadomo że powinny to być ilości, które zaspokajają potrzeby pracownika podczas całego dnia pracy. A te mogą być różne, bo osoba pracująca fizycznie ma większe zapotrzebowanie na napoje chłodzące niż pracownik biurowy. W niektórych firmach jest to określone w regulaminie pracy.

Woda w butelce lub z dystrybutora

Przepisy nie określają też, w jaki sposób pracodawca ma dostarczać zimne napoje. Jeśli praca jest wykonywana poza siedzibą firmy, do obowiązków szefa należy zapewnienie pracownikom stałego dostępu do butelek z wodą mineralną lub innymi napojami chłodzącymi. Dodatkowo pracownikom wykonującym prace na otwartej przestrzeni, przy których mogą się pobrudzić, a nie mają dostępu do wody bieżącej, firma ma obowiązek dostarczyć do mycia około 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika. Natomiast pracownicy biurowi najczęściej mają do dyspozycji dystrybutor z wodą źródlaną lub mineralną. Pracodawca może stosować też inne rozwiązanie, przekazując na bieżąco pracownikom napoje w miarę potrzeb albo w wyznaczonym terminie (np. raz w tygodniu lub każdego dnia). Ilość płynów powinna być wystarczająca do zaspokojenia potrzeb pracownika aż do czasu, kiedy ma zostać wydana kolejna porcja napojów. Uwaga! Pracodawca nie może nie wydawać podwładnym napojów i w zamian wypłacać im za to pieniądze. Nie może wymagać też od pracowników, by kupowali sobie sami wodę.
Pracodawca musi też zadbać o to, by w gorące dni w pomieszczeniach firmy była zapewniona odpowiednia do pracy temperatura.

autor: Agnieszka Grotek zobacz inne artykuły tego autora
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: