Coraz więcej fałszowanego jedzenia na naszych stołach [GALERIA]

2018-05-11 14:07

Producenci żywności coraz częściej fałszują etykiety, podszywają się pod znanych producentów oraz do produkcji jedzenia wykorzystują nielegalnie działające fabryki. Podrobiona żywność stanowi aż 20 procent całego rynku. Na co trzeba uważać robiąc zakupy spożywcze?

Jakie produkty najczęściej padają oszustwom? Sprawdź w naszej galerii!

Fałszowanie jedzenie staje się coraz częstszym i niebezpiecznym procederem. W polskim prawie wciąż brakuje sposobów na walkę z oszustami. Jak podkreśla Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności, urzędnicy sprawdzają żywność. Ale mogą to robić tylko w przypadkach tej pochodzącej z legalnych źródeł.

Zobacz także: Popełniła jeden błąd. Zapłaciła za kebab tysiące złotych

Jak pisze „Dziennik gazeta Prawna" na polskie stoły trafia coraz więcej jedzenia produkowanego w miejscach, do których powinna wkroczyć policja. Niestety sądy często umarzają sprawy związane z fałszowaniem żywności z uwagi na niską szkodliwość czynu. Pozostaje pytanie czy oszukiwanie klientów i narażanie ich na ewentualne problemy zdrowotne jest rzeczywiście niską szkodliwością?

Czytaj także: Tak oszukują nas na jedzeniu w barach i restauracjach

Najczęstsze oszustwa z jakimi możemy się spotkać to fałszowanie składu na etykietach. W wielu produktach, na przykład kupowanych na wagę, nie mamy możliwości sprawdzenia jej składu, a to właśnie tutaj producenci najczęściej mijają się z prawdą. Podobnie sprawa wygląda z żywnością wysoko przetworzoną.

 

 

 

 

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze