Ile kosztuje Wielkanoc? Sprawdź!

2017-04-06 14:02

Zastaw się, a postaw się – Polacy przy wyprawianiu świąt uwielbiają kierować się tą zasadą, jednak, jak wynika z badań, raczej w wypadku Bożego Narodzenia niż Wielkanocy. Na podstawie różnych szacunków, na święta w grudniu wydajemy od 820 do 1100 zł, wiosną o wiele mniej. Ile wydajemy na Wielkanoc? O ile zdrożeje jej organizacja w 2017 r.? Odpowiadamy na te pytania.

Tylko 16 proc. Polaków zamierza wydać na Wielkanoc więcej niż w zeszłym roku – wynika z badania Provident Polska. Oznacza to, że kupią o wiele mniej niż przed rokiem, bo ceny żywności na wiosnę znacznie podskoczyły. „Średnia kwota, jaką polska rodzina przeznaczy na organizację nadchodzących świąt, wynosi 400 zł i jest taka sama jak przed rokiem. Na poziom wydatków wielkanocnych w poszczególnych rodzinach wpływ mają przede wszystkim dwa czynniki: wysokość dochodów oraz ilość osób w rodzinie” - wskazuje Provident.

ZOBACZ TEŻ: Biedronka na Wielkanoc. Palma wielkanocna kosztuje 4,99 zł

Lepiej uposażeni też jednak nie będą szaleć z wydatkami. Na święta przeznaczą 509 zł. Nie ma znaczenia, czy chodzi o mieszkańców miasta, czy wsi – deklarowane kwoty są podobne i oscylują wokół podanych wcześniej 400-500 zł. Duży wpływ na mniejszą skłonność do wydawania pieniędzy na Wielkanoc w porównaniu z Bożym Narodzeniem ma fakt, że w polskiej tradycji nie ma raczej elementu obdarowywania się wielkanocnymi podarkami. A ci, którzy jednak bliskim coś kupią, wybiorą drobiazgi warte nieco ponad 100 zł.

ZOBACZ TEŻ: Promocje na Wielkanoc w Lidlu. Tanie jaja, majonez i ogórki

Niestety, nie oznacza to, że na Wielkanocy oszczędzimy Za deklarowane kwoty kupimy po prostu mniej produktów niż rok temu, a więc, jeśli chcemy mieć święta na identycznym poziomie jak przed rokiem, i tak trzeba będzie wydać więcej. Oto, jak procentowo zdrożeją poszczególne produkty spożywcze w porównaniu ze świętami w 2016 r.

oleje i tłuszcze – 12 proc.
masło – 20 proc.
cukier – 15 proc.
twarogi i mleko – 3,5 proc.
jaja – kilka proc. (brak dokładnych szacunków)
sery – 6 proc.
pieczywo – 2 proc.
mięso – 10 proc.
warzywa i owoce – 4 proc.

Źródła: wgospodarce.pl, prnews.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze