Reklamacja wielkanocnej żywności

i

Autor: Shutterstock

Jak wybrać wielkanocną szynkę

2016-03-16 16:17

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej wędzonej szynki. Wybierając ją, należy zwracać szczególną uwagę na skład.

Produkty niższej jakości naszprycowane mogą być wodą, konserwantami i zawierać niewiele mięsa właściwego. Najlepsza szynka to szynka wiejska, która powinna być po prostu całym kawałkiem mięsa i być wędzona w sposób naturalny (dymem z palonego drewna). Taka szynka jest ciężka, soczysta i ma jasny kolor. Niestety, taki produkt ciężko dostać. Szynka dostępna w sklepach może składać się z kawałków mięsa łączonych nienaturalnymi składnikami, być polana specjalnym środkiem nadającym wędlinie ciemny kolor i specyficzny smak.

Zobacz również: Ranking świątecznych majonezów na Wielkanoc [SONDA]

Oprócz tego szynka masowej produkcji może być pełna konserwantów i dodatkowej wody. Wybierając produkt w sklepie, warto dokładnie czytać etykiety. Im mniej chemicznych nazw, tym lepiej. Choć warto podkreślić, że do sprawy należy podejść z rozsądkiem, bo... producenci wędlin niekiedy składniki na etykietach podają nieco na wyrost. Powód? Za niewyróżnienie chemicznego składnika zastosowanego nawet w minimalnej ilości w procesie produkcji, grożą im wysokie kary.

Przykładowe szynki i ich skład:

Szynka Krakus: mięso wieprzowe (100%), sól, białko sojowe, stabilizator: E331, białko wieprzowe, glukoza, substancja zagęszczająca: E407, maltodekstryna, przeciwutleniacz: E300, skrobia, hydrolizat białka sojowego, aromaty, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca: E250. Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę.

Szynka dębowa Nove: mięso wieprzowe 84%, woda, sól, stabilizatory: E451, E450, E452, E262, E327, glukoza, maltodekstryna, substancja zgęszczająca: E407, białko wieprzowe, błonnik pszenny bezglutenowy, wzmacniacz smaku: E621, przeciwutleniacze: E316, E301, ekstrakty przypraw, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), substancja konserwująca: E250. Produkt może zawierać: soję, gluten, laktozę, gorczycę i seler.

Szynka z komina Wadowice: mięso wieprzowe z szynki, sól, glukoza, substancja żelująca E407, białko zwierzęce wieprzowe, aromat, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz E316, substancja konserwująca E250, Z 101 g surowca mięsnego otrzymano 100 g produktu.

Szynka z młodego wieprza (wyprodukowano dla Tesco): szynka wieprzowa, sól, cukier, glukoza, białko zwierzęce wieprzowe, błonnik pszenny, ocet spirytusowy (10%), przeciwutleniacz (askorbinian sodu), mieszanka przypraw (pieprz, czosnek), substancja konserwująca (azotyn sodu). Może zawierać: soję, jaja, gorczycę, mleko (łącznie z laktozą), seler, orzeszki ziemne, nasiona sezamu.

Szynka babuni extra Sokołów: mięso wieprzowe z szynki (81 proc.), woda, sól, stabilizatory: trifosforany, karagen, białko sojowe, maltodekstryna, glukoza, cukier, hydrolizat białka słonecznikowego, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, ekstrakt drożdży, aromaty, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, selera, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze