SuperBiz wiadomości Polacy wyrzucają jedzenie. Najczęściej wędliny, pieczywo i warzywa

Polacy wyrzucają jedzenie. Najczęściej wędliny, pieczywo i warzywa

07.10.2016, godz. 13:49
Lodówka
Lodówka foto: SHUTTERSTOCK

Aż jedna trzecia Polaków wyrzuca jedzenie. Najczęściej w koszu lądują u nas wędlina, pieczywo i warzywa – czytamy w raporcie „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanym przez Federację Polskich Banków Żywności.

Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

Z kolei wśród przyczyn wyrzucania żywności najczęściej wymieniane są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.

Czytaj również: Koniec z marnowaniem żywności przez sklepy?

CBOS, w raporcie z tegorocznej edycji badania „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 r., co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością. 

– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Zobacz także: W szkole kupisz NIE TYLKO zdrową żywność! Minister zdrowia łagodzi przepisy

16 października obchodzony jest  Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo. Tegoroczne działania Banków Żywności zostały objęte mecenatem firmy IKEA.

Źródło: materiały prasowe, oprac. MK




REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: