Pstrągi tęczowe łososiowe, które trafią do sprzedaży już od czwartku, w ciągu jednego dnia są schładzane, hermetycznie pakowane i przygotowywane do wysyłki. Dzięki temu w pierwszej dobie od połowu towar nadaje się do umieszczenia na półkach, a ryby zachowują świeżość.
Zobacz także: Biedronka wprowadza nową markę ubrań
Pstrąg tęczowy, który trafia do Biedronki, pochodzi ze zbiorników lub hodowli położonych w niedalekiej odległości od zakładu produkcyjnego. Po zakończeniu połowu ryba zostaje schłodzona do temperatury 0 - 3°C i przewieziona do zakładu produkcyjnego, gdzie następuje selekcja surowca. W ciągu ok. 4 godz. pstrąg jest ręcznie patroszony i płatowany. Następnie produkt zostaje hermetycznie zapakowany. W ciągu kolejnych 8 godzin jest wychładzany i przygotowany do wysyłki. Wszystkie etapy produkcji dobiegają końca w ciągu 24 godzin od połowu.
W dyskontach Biedronki dostaniemy: pstrąga tęczowego, świeże filety z łososia norweskiego, fileta tołpygi oraz tuszę śledzia. Wszystkie ryby zawierają kwasy Omega 3.
- Ryby, zwłaszcza morskie, stanowią unikalne źródło, przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia, kwasów EPA i DHA z rodziny Omega 3. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć – mówi dr nauk med. Agnieszka Jarosz, ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia. Aktualne informacje na temat produktów dostępnych w Biedronce można znaleźć na stronie biedronka.pl.
Oprac. na podst. mat. pras.