SuperBiz wiadomości Świąteczne dania z cateringu. Ostatni dzwonek na złożenie zamówienia

Świąteczne dania z cateringu. Ostatni dzwonek na złożenie zamówienia

20.12.2016, godz. 06:00
Potrawy świąteczne z cateringu
foto: SHUTTERSTOCK

Świąteczne potrawy nie wszyscy przygotowują samodzielnie. Coraz więcej osób zamawia gotowe dania w restauracjach i firmach cateringowych. Ile kosztuje taki świąteczny zestaw przysmaków?

Ceny za gotowe dania zależą od typu restauracji, ale i jej lokalizacji. Mniej zapłacimy za pyszności w Zielonej Górze, a więcej w Warszawie czy Krakowie. Sposób wyceny także nie jest jednolity. Niektóre firmy mają gotowe zestawy na jedną osobę. Ceny wahają się od 30 zł za skromny pakiet do nawet 90 zł za wykwintne dania. Natomiast inne firmy sprzedają każdy smakołyk oddzielnie i klient sam komponuje sobie swoje menu. Ten drugi wariant może okazać się lepszy, bo firma przygotuje te potrawy, które sobie zażyczysz. Firma cateringowa może zaoferować również całą zastawę (talerze, sztućce i obrusy). Jednak z zamówieniem trzeba się spieszyć. Firmy cateringowe i restauracje powoli zamykają świąteczne listy.

Przykładowe świąteczne menu z firmy cateringowej w Zielonej Górze:
barszcz czerwony wigilijny– 10 zł litr
schab ze śliwką – 5 zł porcja (4 porcje 20 zł)
śledź po polsku 3,5 zł porcja (4 porcje 14 zł)
ryba po grecku – 5 zł porcja (4 porcje 20 zł)
schab w cieście francuskim – 40 zł kg
bigos z grzybkami  35 zł kg
karp smażony w migdałach – 8 zł porcja (4 porcje 32 zł)
sałatka jarzynowa 22 zł kg
sałatka śledziowa z ziemniakami 20 zł kg
krokiety z kapustą i grzybami – 16 zł kg
sernik 3 zł porcja (4 porcje 12 zł)
piernik 3 zł porcja (4 porcje 12 zł)
SUMA: 253 zł

Przykładowe menu z firmy cateringowej w Krakowie:
Śledzie w oleju lub w przyprawach korzennych – około 23 zł za kg
ryba po grecku – 25 zł za kg
karp w galarecie – 6 zł porcja (zakładamy 4 porcje)
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami – 21 zł za 10 sztuk
wigilijne uszka – 20 zł za 25 sztuk
barszcz czerwony – 8 zł za litr
krem z borowików – 26 zł za litr
kompot z suszu – 18 zł za litr
pieczony schab ze śliwką – 39 zł za kg
pasztet z drobiu z żurawiną – 29 zł za kg
pstrąg pieczony w  migdałach – 21 zł za porcję (zakładamy 4 porcje)
keks – 24 zł za kg
miodownik – 29 zł za kg
SUMA: 370 zł

Przykładowe menu z firmy cateringowej w Warszawie:
Świąteczny zestaw za ok. 40 zł od osoby:
półmisek śledzi w 3 smakach
małe porcje (ok. 50 g) trzech ryb faszerowanych
kanapeczki z wykwintnymi pastami (3 sztuki)
zestaw sałatek (jarzynowa i śledziowe)
porcje ciast: piernik, sernik, makowiec
kompot z suszu
SUMA (dla 4 osób): 160 zł
Na drugi dzień świąt trzeba zamówić kolejny zestaw, za co najmniej kolejne 160 zł, czyli w sumie to 320 zł.

tagi: catering
Więcej
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: