Biała czekolada

i

Autor: East News

Tajemnice czekolady. Jak wybrać najlepszą

2016-04-12 16:40

Dzień czekolady. Gorzka, mleczna lub biała. Sklepowe półki uginają się pod rozmaitymi czekoladami. Od czego zależy cena danego produktu i jak rozpoznać ten najlepszy czekoladowy przysmak?

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany głównie z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i innych dodatków (np. mleka, tłuszczu roślinnego, orzechów). Wybierając słodki produkt, dokładnie czytajmy etykiety. Dlaczego? W produkcie najwięcej jest tego składnika, który wymieniony jest na początku listy.

Zobacz: Wedel - pierwsza fabryka czekolady w Polsce

Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej (może być nawet ponad 90 proc.), tym lepiej dla zdrowia i jakości produktu, ale gorzej dla portfela. Miazga kakaowa jest najdroższym składnikiem czekolady. Najwięcej kakao jest w czekoladach gorzkich.

Czekolady mleczne mają w swoim składzie mniej miazgi kakaowej (ok. 50 proc.). Delikatny, lekko brązowy kolor i słodki smak ta czekolada  zawdzięcza głównie mleku w proszku (pełne lub odtłuszczone). Czekolady te mają też więcej cukru niż gorzkie.

Zobacz: Czekolada cenniejsza niż złoto

Kupić można też czekolady białe. Jednak prawdziwi fani czekoladowych słodkości mają do tego produktu najwięcej zastrzeżeń. Twierdzą nawet, że nie powinien on nazywać się czekoladą. Powód? W najlepszych czekoladach tego typu jedynie ok. 30 proc. stanowi masło kakaowe. Zupełnie brak czystego kakao. Główne składniki to tłuszcz roślinny, mleko w proszku i cukier.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze