Warzywa, owoce, jedzenie

i

Autor: ARCHIWUM

Trendy żywieniowe tego roku. Chcesz być modny? Zobacz, jakie produkty kupować

2017-02-19 10:00

Warzywa, owoce, produkty eko, regionalne przysmaki prosto z lokalnej manufaktury, dania bez laktozy, glutenu i GMO, ewentualnie oryginalne potrawy innych kuchni – to podstawowy jadłospis na ten rok. Miłośnicy jedzenia, którzy chcą być na topie, powinni się go mocno trzymać.

Trendy żywieniowe tego roku są mocno związane z naturą. W sklepach systematycznie powiększa się półki ze zdrową żywnością, po którą coraz chętni sięgają świadomi konsumenci. Osoby, które w tym roku  chcą być na topie z żywnością powinny trzymać się kilku wytycznych. Zasada numer jeden – mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Modny jest tzw. fleksitarianizm, czyli sposób żywienia bazujący na wegetarianizmie, ale dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa wysokiej jakości.

Zobacz: Tajemnice etykiety. Co się kryje pod "E"

Bardzo ważna jest jakość produktów. Zatem owoce i warzywa powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł, z upraw, na których unika się stosowania środków chemicznych. Wybierając świeże smakołyki, nie należy sugerować się ich nienagannym wyglądem i idealnymi kształtami. Owoce i warzywa rosnące w naturalnych warunkach nie są identyczne i bez najmniejszej skazy.

Zasada numer dwa to lokalność i tradycja. Na topie są produkty powstające w małych manufakturach. Zatem na zakupach dokładnie czytaj etykiety i zwracaj uwagę na producenta. Mamy coraz więcej rodzinnych firm produkujących lokalne przysmaki (np. sery, produkty garmażeryjne, soki, słodycze). Hasło „lody rzemieślnicze, piwo rzemieślnicze….” to absolutny hit tego roku. Teraz po prostu wypada kupować takie przysmaki i serwować je na domowych przyjęciach.
I co bardzo ważne, zasada związana z regionem dotyczy całej Polski. Dlatego na topie są charakterystyczne dla nas naturalne produkty jak np. czosnek, warzywa strączkowe, jabłka.

Zobacz: Tajemnice etykiety - składniki niebezpieczne dla alergików

Zasada numer trzy to zapewnienie, że produkt nie ma GMO (organizmy modyfikowane genetycznie, czyli niewystępujące w naturze – powstające przy wykorzystaniu tzw. inżynierii genetycznej). Coraz częściej producenci zamieszczają na etykietach informację „bez GMO”. Zastosowanie takiego napisu ma uspokoić konsumentów ceniących naturalne produkty i zachęcić ich do wyboru danego smakołyku.

Kolejna cenna wskazówka dla osób, które chcą być na topie z kulinariami i modnymi konsumentami, to produkty bez laktozy i glutenu. W tym roku, tak jak w poprzednim, wciąż na topie są produkty właśnie bez laktozy (cukru występującego w mleku, którego wiele dorosłych osób nie przyswaja właściwie) i glutenu (białka roślinnego). Z kupieniem ich nie ma już problemu. Można je znaleźć nie tylko na dedykowanych półkach, ale wśród pozostałej żywności.

Zobacz: Tajemnice etykiety - ile jest cukru w cukrze

Oczywiście wciąż powodzeniem będą cieszyć się wszystkie produkty bio i eko. Jednak pamiętajmy, że produkt naturalny i ekologiczny to nie jest to samo. Te z upraw ekologicznych muszą mieć odpowiedni certyfikat wydawany przez specjalne jednostki certyfikujące.

Na liście modnych produktów 2017 roku nie może zabraknąć przysmaków kuchni świata. Nie bez znaczenia tutaj są tygodnie tematyczne w supermarketach i dyskontach. To ma wpływ na zwiększenie zainteresowania konsumentów innymi regonami świata.

Gdzie kupimy wszystkie wymieniane przez nas produkty? Bez problemu można je dostać w supermarketach, a nawet dyskontach. W dużych miastach ogromną popularnością cieszą się regionalne targi i bazary z ekożywnością i produktami pochodzącymi od rzemieślników. Wystawcy oferujący swoje produkty w takich miejscach idą z duchem czasu i wymyślają rozmaite nowości, doskonale łącząc tradycję z nowoczesnością.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze