SuperBiz wiadomości Wielkanoc - drożeje wieprzowina, cukier i warzywa

Wielkanoc - drożeje wieprzowina, cukier i warzywa

21.03.2016, godz. 15:52
wielkanoc, zajączek, polonia,
foto: SE.pl

Cena wielkanocnego koszyka poszła w górę. Najbardziej drożeją warzywa, cukier i wieprzowina.

Ceny podstawowych produktów żywnościowych na Wielkanoc w ciągu roku poszybowały w górę średnio o 5 proc. - informuje  "Dziennik Gazeta Prawna" w analizie przygotowanej we współpracy z największymi sieciami handlowymi w kraju.

Okazuje się, że najbardziej  podrożał cukier – aż o 26 proc. To skutek deficytu tego produktu   na świecie. W konsekwencji będą droższe  świąteczne słodkości: baby i mazurki. Na zwiększenie kosztów domowych wypieków wpływ ma także wzrost cen mąki (o ok. 4,5 proc.).

Zobacz: Jak wybrać białą kiełbasę

Więcej zapłacimy też za warzywa - od kilku nawet do nawet kilkudziesięciu procent. To efekt tego, że dostępne teraz w sklepach  warzywa pochodzą z ubiegłorocznych zbiorów, które zdziesiątkowała susza.

W górę idzie też cena wiperzowiny. Powód? Redukcja pogłowia trzody o ok. 6 proc. w skali roku.

Ale nie jest na rynku tak źle. Są też produkty, które tanieją. Do tej grupy należy woda mineralna, niektóre przetwory zbożowe i produkty mleczne.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: