SuperBiz wiadomości Wielki Dzień Pszczół. Ile kosztuje miód i dlaczego tak drogo?

Wielki Dzień Pszczół. Ile kosztuje miód i dlaczego tak drogo?

08.08.2017, godz. 12:13
pszczoły, rój
Nowy Jork walczy z plagą pszczół, Manhattan, policja, RÓJ, Upper West Side foto: Dreamstime

We wtorek obchodzimy Dzień Pszczół. Okazuje się, że w Polsce mamy aż 43 tys. pszczelarzy i wciąż z roku na rok przybywa miłośników pszczelarstwa. Cena miodu systematycznie idzie w górę – w ciągu 17 lat zanotowano niemal 100 proc. wzrostu.

Świętujemy Dzień Pszczół. Okazuje się, że pszczelarstwo cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem i uznaniem. Pasieki powstają już nie tylko na oddalonych od miast terenach. Ule stawia na dachach coraz więcej firm. Jak podaje GUS mamy w kraju już niemal 43 tys. pszczelarzy. I z roku na rok ich przybywa. Dla porównania w 2005 roku prężnie działało niemal 37 tys. pszczelarzy, a w 2013 było ich już niemal 40 tys.



A ile mamy rodzin pszczelich? Już prawie milion! Średnio od jednej rodziny pszczelej pozyskuje się 35 kg miodu. W minionym roku w całej Polsce wyprodukowano niemal 19 ton miodu. Najlepiej w tych statystykach wypadają województwa: lubelskie, wielkopolskie, warmińsko-mazurskie.

Czy Polacy często kupują miód? GUS wyliczył, że w ciągu miesiąca jedna osoba spożywa przeciętnie 0,03 kg miodu. Średnio za słoik o pojemności 400 g miodu pszczelego wielokwiatowego trzeba zapłacić 11,85 zł. Cena za ten smakołyk  systematycznie rośnie. Najwyższy wzrost cen zanotowano w roku 2011. Az trudno uwierzyć, że 17 lat temu słoik takich słodkości kosztował 6 zł.

(Infografiki:GUS)

Kiedy i jaki miód kupować? - W lutym, marcu i kwietniu zapotrzebowanie na miód wzrasta, a jego zapasy topnieją. Może przełożyć się to na wzrost cen miodu. Z tego względu na zakupy do pszczelarza najlepiej udać się w sezonie, czyli w miesiącach letnich. Wtedy miód ma konsystencję płynną. Pamiętajmy, że tylko naturalny i prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji. To oznacza, że zimą staje się twardy - wyjaśnia Ignacy Derlatka prezes Gminnego Koła Pszczelarzy w Wąchocku i dodaje: - Każdy miód jest zdrowy. Ale musi być naturalny i pochodzić z czystych ekologicznych terenów.

Zobacz: Catering dietetyczny z  dostawą do domu

Przeczytaj: Jak otworzyć szkołę gotowania

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: