Centralne Biuro Antykorupcyjne

Autor: Stanisław Kowalczuk Centralne Biuro Antykorupcyjne

Cztery osoby związane z KGHM zatrzymane przez CBA. Jest oświadczenie Spółki

2019-02-05 11:46

Cztery osoby podejrzewane o korupcję zostały zatrzymane p[rzez funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Jak poinformowało CBA, chodzi o dostawę urządzeń do KGHM Polska Miedź.

Dwie osoby pracujące w KGHM oraz dwóch przedsiębiorców zatrzymali funkcjonariusze CBA z rzeszowskiej delegatury na podstawie śledztwa wszczętego na podstawie własnych materiałów CBA. Funkcjonariusze przeszukują miejsca zamieszkania oraz miejsca pracy zatrzymanych i zabezpieczają dowody.

Śledztwo dotyczy przyjmowania korzyści majątkowych w latach 2012-16 przez osoby pełniące funkcje publiczne. Zatrzymani, to dwaj przedsiębiorcy z Dolnego Śląska i dwóch pracowników z Grupy Kapitałowej KGHM.

Na podstawie śledztwa stwierdzono, że zatrzymani przyjmowali korzyści majątkowe w zamian za preferowanie ich firm przy udzielaniu zamówień na dostawę urządzeń do kopalń. Łapówki miały wynosić od kilku do 65 tys. zł przy wartości zamówień od 30 tys. zł do 1,5 mln zł.

- W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi zatrzymania przez CBA dwóch pracowników Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., Spółka informuje, że śledztwo dotyczy lat 2012 - 2016, a zatrzymane osoby nie pełniły funkcji dyrektorskich – poinformowała w oficjalnym oświadczeniu Grupa Kapitałowa KGHM Polska Miedź S.A. - Zarząd KGHM z pełną determinacją i konsekwencją dąży do dogłębnego wyjaśnienia sytuacji i deklaruje współpracę z organami ścigania. KGHM Polska Miedź SA wprowadziła w całej Grupie Kapitałowej Politykę Antykorupcyjną, a powołany Wydział Etyki i Procedur Antykorupcyjnych odpowiada za jej stosowanie we wszystkich podmiotach Grupy KGHM. Wdrażany jest system antykorupcyjny oparty o normę ISO 37001.