Czas na grill! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie - Super Biznes
Super Biznes
Super Biznes
  • Wybory prezydenckie 2025
Wiadomości
Technologie
Firma
Prawo
Agro
Super Express
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Grillowa porada!

Grillowa porada!

Grillowanie należy zawsze zaczynać na czystym ruszcie. Następnie rozgrzać grill i dopiero wtedy można się dobrze bawić. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Boczek, palce lizać

Boczek, palce lizać

Boczek przeznaczony na grill należy wcześniej zamarynować. W tym przypadku marynatę ważnym składnikiem jest popularny napój gazowany. Zawarte w marynacie kwasy zmiękczają mięso i wstępnie ścinają białko, zamykając soki w środku. Dzięki temu kawałki boczku grillują się szybciej i pozostają wewnątrz soczyste.

Składniki:

1 kg surowego boczku wieprzowego lub karkówki przerośniętej tłuszczem

Na marynatę:

2 szklanki gazowanego napoju typu 7 UP lub Sprite

1/3 szklanki sosu sojowego

1/4 szklanki octu

6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę

1 1/2 łyżeczki soli

Na glazurę:

3 łyżki ketchupu

2-3 łyżki słodkiego sosu chili

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Boczek pokrój na plastry grubości 2 cm. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Włóż kawałki boczku do miski i marynuj przez co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc, aby lepiej mięso przeszło smakiem.

Rozgrzej grill. Grilluj mięso na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 8 minut z każdej strony.

W przypadku kotletów karkowych może to potrwać dłużej, więc odpowiednio dostosuj czas grillowania w zależności od gatunku mięsa i grubości kawałka. 

Gdy mięso zrumieni się z obu strony, używając pędzla kuchennego posmaruj boczek mieszaniną ketchupu i słodkiego sosu chili. Grilluj jeszcze chwilę, aż glazura się lekko przyrumieni. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Soczyste filety z udek kurczaka

Soczyste filety z udek kurczaka

Grillowane filety z udek kurczaka marynowane w majonezie wprost rozpływają się w ustach.   Majonez działa jak zmiękczacz. Dzięki temu są bardziej soczyste, a do tego tańsze od piersi kurczaka. 

Składniki:

1,5 kg filetu z udek kurczaka bez kości, bez skóry

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki oleju (rzepak lub oliwa z oliwek)

3 ząbki czosnku, posiekane drobno

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz.

Wyrównaj grubość filetów, zbijając je lekko tłuczkiem do mięsa. 

W dużej misce ułóż filety z udek. Dodaj marynatę. Wymieszaj, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa.  

Wstaw udka do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeszcze lepiej przygotuj udka w marynacie wieczorem i zostaw je na całą noc w lodówce.  

Grilluj filety na dobrze rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Czas grillowania należy dostosować do grubości filetu. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Serowo-paprykowe szaszłyki

Serowo-paprykowe szaszłyki

Proste składniki i efektowne podanie to klucz do sukcesu kulinarnego. Szaszłyki serowo-paprykowe zaskoczą i oszołomią biesiadników. A Ty zostaniesz okrzyknięty/okrzyknięta Mistrzem/Mistrzynią Grilla! 

Składniki:

225 g sera halloumi

2 papryki żółte

drewniane patyczki do szaszłyków

2 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

liście bazylii 

Przygotowanie:

Patyczki moczyć w zimnej wodzie przez 20 min. 

Ser pokroić w grubą kostkę. 

Paprykę pokroić na kawałki. 

Na papryce ułożyć po kawałku sera i spiąć patyczkiem, przekłuwając się przez paprykę, kostkę sera, ponownie paprykę i powtórzyć to samo z następnym kawałkiem. 

Na jednym patyczku powinny się znaleźć dwa zestawy. 

Wymieszać olej z sokiem z cytryny i drobno posiekaną bazylią. Posmarować nim szaszłyki.

Szaszłyki grillować do chwili, gdy papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Balsamiczne szaszłyki z pieczarek

Balsamiczne szaszłyki z pieczarek

Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.

Składniki:

1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka sosu sojowego 

3 ząbki czosnku, posiekane

1/2 łyżeczki tymianku suszonego

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka świeżych listków tymianku (opcjonalnie) 

drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj marynatę.

Grzyby marynuj przez 30 minut.

Grzyby nadziewaj pionowo od kapelusza do nóżki na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki grilluj na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Grillowa porada!

Grillowa porada!

Nigdy nie kładź mięsa na zimny ruszt. Poczekaj, aż grill całkowicie się nagrzeje, a następnie połóż mięso.

Żeby mięso nie przyklejało się do rusztu posmaruj go olejem do smażenia. Jeśli chcesz uniknąć tłuszczu, przekrój ziemniaka na pół i natrzyj przeciętą stroną gorące ruszty grillowe, dzięki czemu grill będzie naturalnie nieprzywierający!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pikantna sałatka pomidorowa

Pikantna sałatka pomidorowa

W sałatce dodatek soku z cytryny uwalnia nieposkromioną słodycz pomidora. Kapka oliwy zaokrągla smaki. Miód dopełni całości. 

Składniki:

5 pomidorów, dużych i dojrzałych

1 duża cebula 

3 ząbki czosnku

1 łyżka porwanych liści bazylii, zwykłej lub czerwonej

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 1/2 łyżki miodu

1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

1 szczypta ostrej papryki

sól do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokrój na cząstki, a cebulę na cienkie talarki. Czosnek posiekaj drobno. 

Przygotuj dressing do sałatki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i 1/2 łyżeczki soli. Przypraw. Dodaj oliwę i zmiksuj. 

Na dnie naczynia rozłóż warstwę plastrów pomidora. Następnie ułóż warstwę cebuli i czosnku. Powtarzaj kolejne warstwy, ponownie pomidory, cebulę i czosnek, itd. Aż do wyczerpania składników. 

Zawartość naczynia zalej przygotowanym dressingiem. Wstrząśnij pojemnikiem i pozostaw w lodówce na 30 minut. Jeśli zostawisz na dłużej, pomidory będą smakować jeszcze lepiej.

Przed podaniem posyp sałatkę świeżymi liśćmi bazylii. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Karkówka w musztardzie

Karkówka w musztardzie

Mięso przekładamy na drugą stronę tylko raz, gdy się już przyrumieni. Nie ma potrzeby co chwila przekładać jedzenia, bo jedynie wydłuża to czas grillowania.

Składniki:

1 kg kotletów z karkówki wieprzowej

4 łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki

½  łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty: musztardę, olej, przyprawy. 

Kotlety posmarować marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeszcze lepiej na całą noc. 

Grillować na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 8 minut z każdej strony. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wątróbki w boczku z grilla

Wątróbki w boczku z grilla

Wątróbki zawinięte  w plastry boczku i grillowane to bardzo smaczne i oryginalne danie na grillową biesiadę.

Składniki:

12 wątróbek

12 plastrów wędzonego boczku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku, posiekane

drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy z cytryną, olejem i czosnkiem. 

Mieszaniną zalać oczyszczone wątróbki i plastry boczku. Marynować co najmniej 2 godziny. 

Każdą wątróbkę owinąć plasterkiem boczku. Nadziać po 3 wątróbki na patyczek. 

Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, na średnim poziomie rusztu, do zrumienienia boczku z każdej strony. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Połączenie ziemniaków i fasolki szparagowej jest przepyszne. Smak warto podkręcić dodatkiem oliwek, kaparów i czosnku. 

Składniki:

500 g młodych ziemniaków 

500 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej

1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych

1 czubata łyżka kaparów w occie

1/2 łyżeczki oregano (lub ulubionej mieszanki ziół z oregano)

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

100 g młodych liści szpinaku

4 łyżki oliwy

3 łyżki octu spod kaparów

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki przekrój na cztery części, ugotuj. Fasolkę również ugotuj.

Wymieszaj oliwę i ocet, przypraw solą oraz pieprzem. Wlej do gorących ziemniaków i fasolki. Wymieszaj.

Do sałatki dodaj cebulę, oliwki kapary, oregano i czosnek. Wymieszaj. 

Na koniec dorzuć liści szpinaku, lekko przemieszaj.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Polędwiczki z kurczaka w boczku

Polędwiczki z kurczaka w boczku

Żeby zabłysnąć przed rodziną potrzebujesz tylko polędwiczek (kupisz je bez problemu w każdym sklepie), cienkich plastrów boczku i przypraw: czosnku oraz chili. 

Składniki:

500 g (8 sztuk) polędwiczek z kurczaka 

8 plasterków surowego boczku wędzonego

2 ząbki czosnku, posiekane drobno

1 papryczka chili, drobno posiekana

1/2 łyżeczki tymianku suszonego 

1/2 łyżeczki soli

1 główka czosnku podzielona na ząbki

1 czerwona papryka spiczasta, pokrojona na krążki

2-4 papryczki chili

Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą i tymiankiem. Natrzyj posiekanym czosnkiem i chili. 

Każdą polędwiczkę owiń plasterkiem boczku. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzej grill do średnio gorącego. Na grillu ułóż polędwiczki owinięte boczkiem oraz ząbki czosnku w łupinkach, pokrojoną paprykę spiczastą i strączki chili. Grilluj około 6-8 minut z każdej strony. Podaj razem. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Czas na grilla! Tanie i proste przepisy na udane grillowanie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email