
Grillowa porada!
Grillowanie należy zawsze zaczynać na czystym ruszcie. Następnie rozgrzać grill i dopiero wtedy można się dobrze bawić.

Boczek, palce lizać
Boczek przeznaczony na grill należy wcześniej zamarynować. W tym przypadku marynatę ważnym składnikiem jest popularny napój gazowany. Zawarte w marynacie kwasy zmiękczają mięso i wstępnie ścinają białko, zamykając soki w środku. Dzięki temu kawałki boczku grillują się szybciej i pozostają wewnątrz soczyste.
Składniki:
1 kg surowego boczku wieprzowego lub karkówki przerośniętej tłuszczem
Na marynatę:
2 szklanki gazowanego napoju typu 7 UP lub Sprite
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki octu
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 1/2 łyżeczki soli
Na glazurę:
3 łyżki ketchupu
2-3 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Boczek pokrój na plastry grubości 2 cm. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Włóż kawałki boczku do miski i marynuj przez co najmniej 4 godziny, najlepiej całą noc, aby lepiej mięso przeszło smakiem.
Rozgrzej grill. Grilluj mięso na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 8 minut z każdej strony.
W przypadku kotletów karkowych może to potrwać dłużej, więc odpowiednio dostosuj czas grillowania w zależności od gatunku mięsa i grubości kawałka.
Gdy mięso zrumieni się z obu strony, używając pędzla kuchennego posmaruj boczek mieszaniną ketchupu i słodkiego sosu chili. Grilluj jeszcze chwilę, aż glazura się lekko przyrumieni.

Soczyste filety z udek kurczaka
Grillowane filety z udek kurczaka marynowane w majonezie wprost rozpływają się w ustach. Majonez działa jak zmiękczacz. Dzięki temu są bardziej soczyste, a do tego tańsze od piersi kurczaka.
Składniki:
1,5 kg filetu z udek kurczaka bez kości, bez skóry
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki oleju (rzepak lub oliwa z oliwek)
3 ząbki czosnku, posiekane drobno
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz.
Wyrównaj grubość filetów, zbijając je lekko tłuczkiem do mięsa.
W dużej misce ułóż filety z udek. Dodaj marynatę. Wymieszaj, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa.
Wstaw udka do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeszcze lepiej przygotuj udka w marynacie wieczorem i zostaw je na całą noc w lodówce.
Grilluj filety na dobrze rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Czas grillowania należy dostosować do grubości filetu.

Serowo-paprykowe szaszłyki
Proste składniki i efektowne podanie to klucz do sukcesu kulinarnego. Szaszłyki serowo-paprykowe zaskoczą i oszołomią biesiadników. A Ty zostaniesz okrzyknięty/okrzyknięta Mistrzem/Mistrzynią Grilla!
Składniki:
225 g sera halloumi
2 papryki żółte
drewniane patyczki do szaszłyków
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
liście bazylii
Przygotowanie:
Patyczki moczyć w zimnej wodzie przez 20 min.
Ser pokroić w grubą kostkę.
Paprykę pokroić na kawałki.
Na papryce ułożyć po kawałku sera i spiąć patyczkiem, przekłuwając się przez paprykę, kostkę sera, ponownie paprykę i powtórzyć to samo z następnym kawałkiem.
Na jednym patyczku powinny się znaleźć dwa zestawy.
Wymieszać olej z sokiem z cytryny i drobno posiekaną bazylią. Posmarować nim szaszłyki.
Szaszłyki grillować do chwili, gdy papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.

Balsamiczne szaszłyki z pieczarek
Pieczarki zamarynowane w occie balsamicznym i sosie sojowym smakują obłędnie. można je przygotować na grillu lub w piekarniku.
Składniki:
1 kg pieczarek pokrojonych wzdłuż na plasterki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka świeżych listków tymianku (opcjonalnie)
drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj marynatę.
Grzyby marynuj przez 30 minut.
Grzyby nadziewaj pionowo od kapelusza do nóżki na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki grilluj na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione, około 2-3 minuty z każdej strony.

Grillowa porada!
Nigdy nie kładź mięsa na zimny ruszt. Poczekaj, aż grill całkowicie się nagrzeje, a następnie połóż mięso.
Żeby mięso nie przyklejało się do rusztu posmaruj go olejem do smażenia. Jeśli chcesz uniknąć tłuszczu, przekrój ziemniaka na pół i natrzyj przeciętą stroną gorące ruszty grillowe, dzięki czemu grill będzie naturalnie nieprzywierający!

Pikantna sałatka pomidorowa
W sałatce dodatek soku z cytryny uwalnia nieposkromioną słodycz pomidora. Kapka oliwy zaokrągla smaki. Miód dopełni całości.
Składniki:
5 pomidorów, dużych i dojrzałych
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka porwanych liści bazylii, zwykłej lub czerwonej
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 1/2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokrój na cząstki, a cebulę na cienkie talarki. Czosnek posiekaj drobno.
Przygotuj dressing do sałatki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i 1/2 łyżeczki soli. Przypraw. Dodaj oliwę i zmiksuj.
Na dnie naczynia rozłóż warstwę plastrów pomidora. Następnie ułóż warstwę cebuli i czosnku. Powtarzaj kolejne warstwy, ponownie pomidory, cebulę i czosnek, itd. Aż do wyczerpania składników.
Zawartość naczynia zalej przygotowanym dressingiem. Wstrząśnij pojemnikiem i pozostaw w lodówce na 30 minut. Jeśli zostawisz na dłużej, pomidory będą smakować jeszcze lepiej.
Przed podaniem posyp sałatkę świeżymi liśćmi bazylii.

Karkówka w musztardzie
Mięso przekładamy na drugą stronę tylko raz, gdy się już przyrumieni. Nie ma potrzeby co chwila przekładać jedzenia, bo jedynie wydłuża to czas grillowania.
Składniki:
1 kg kotletów z karkówki wieprzowej
4 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty: musztardę, olej, przyprawy.
Kotlety posmarować marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, jeszcze lepiej na całą noc.
Grillować na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 8 minut z każdej strony.

Wątróbki w boczku z grilla
Wątróbki zawinięte w plastry boczku i grillowane to bardzo smaczne i oryginalne danie na grillową biesiadę.
Składniki:
12 wątróbek
12 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku, posiekane
drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Wymieszać sos sojowy z cytryną, olejem i czosnkiem.
Mieszaniną zalać oczyszczone wątróbki i plastry boczku. Marynować co najmniej 2 godziny.
Każdą wątróbkę owinąć plasterkiem boczku. Nadziać po 3 wątróbki na patyczek.
Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, na średnim poziomie rusztu, do zrumienienia boczku z każdej strony.

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Połączenie ziemniaków i fasolki szparagowej jest przepyszne. Smak warto podkręcić dodatkiem oliwek, kaparów i czosnku.
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
500 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
1 czubata łyżka kaparów w occie
1/2 łyżeczki oregano (lub ulubionej mieszanki ziół z oregano)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
100 g młodych liści szpinaku
4 łyżki oliwy
3 łyżki octu spod kaparów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki przekrój na cztery części, ugotuj. Fasolkę również ugotuj.
Wymieszaj oliwę i ocet, przypraw solą oraz pieprzem. Wlej do gorących ziemniaków i fasolki. Wymieszaj.
Do sałatki dodaj cebulę, oliwki kapary, oregano i czosnek. Wymieszaj.
Na koniec dorzuć liści szpinaku, lekko przemieszaj.

Polędwiczki z kurczaka w boczku
Żeby zabłysnąć przed rodziną potrzebujesz tylko polędwiczek (kupisz je bez problemu w każdym sklepie), cienkich plastrów boczku i przypraw: czosnku oraz chili.
Składniki:
500 g (8 sztuk) polędwiczek z kurczaka
8 plasterków surowego boczku wędzonego
2 ząbki czosnku, posiekane drobno
1 papryczka chili, drobno posiekana
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki soli
1 główka czosnku podzielona na ząbki
1 czerwona papryka spiczasta, pokrojona na krążki
2-4 papryczki chili
Przygotowanie:
Polędwiczki oprósz solą i tymiankiem. Natrzyj posiekanym czosnkiem i chili.
Każdą polędwiczkę owiń plasterkiem boczku. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej grill do średnio gorącego. Na grillu ułóż polędwiczki owinięte boczkiem oraz ząbki czosnku w łupinkach, pokrojoną paprykę spiczastą i strączki chili. Grilluj około 6-8 minut z każdej strony. Podaj razem.