
Gorenje
Koktajl truskawkowy
Składniki:
Truskawki – 1kg
Jogurt to zabielenia (wybierz ulubiony produkt – idealnie sprawdzi się jogurt naturalny, grecki, oraz typu islandzkiego, ale jeśli wolisz, możesz sięgnąć po maślankę lub kefir) – 300g
Cukier, ksylitol lub erytrytol (wybierz ten, który używasz na co dzień) – 1 łyżka cukru lub 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
Nasiona chia – 2 łyżki
Kostki lodu – pół szklanki
Przygotowanie:
Truskawki oraz jogurt umieść w misie blendera kielichowego. Zblenduj je na gładką masę. Dodaj cukier lub inny rodzaj słodzidła oraz nasiona chia. Blenduj przez chwilę, aby równomiernie się wymieszały z owocami i jogurtem.
Koktajl odstaw do lodówki na ok 30 minut, aby nasiona chia napęczniały, a napój delikatnie zgęstniał.
Do szklanki wsyp kilka kostek lodu, a następnie zalej je chłodnym koktajlem.
Wskazówka: do truskawek możesz dodawać inne owoce – maliny, brzoskwinie, jagody, czy mango. Wybór kilku owoców do koktajlu nada mu ciekawego i wielowymiarowego smaku.

Gorenje
Domowa lemoniada:
Składniki:
3 cytryny
1 pomarańcza – opcjonalnie, ale jeśli nie używamy – dodaj 1 cytrynę więcej
Krzaczek mięty
Cukier, ksylitol lub erytrytol (wybierz ten, który używasz na co dzień) – 4 łyżka cukru lub 5 łyżek ksylitolu/erytrytolu
Woda – 1l
Lód – 2 szklanki
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania domowego syropu z mięty. Na patelni umieść 4 gałązki świeżej mięty, dodaj 50ml wody oraz wybrane słodzidło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż drobinki się rozpuszczą. Mięta puści sok. Konsystencja soku powinna być gęsta, ale stała. Jeśli wody będzie za mało, dodaj 3 dodatkowe łyżki wody. Z gotowego syropu wyjmij gałązki mięty. Listki zachowaj do lemoniady.
Przejdź do przygotowania soku z cytrusów. Owoce dokładnie umyj, a następnie wyciśnij sok z 2 i pół cytryny oraz z połówki pomarańczy. Pozostałe owoce pokrój w cienkie plastry.
Do dzbanka włóż lód i dodaj przygotowany syrop z mięty, sok z cytrusów, pokrojone cytryny i pomarańczę, a także liście mięty z syropu oraz kilka świeżych. Zalej wodą – proporcja soku z cytrusów do wody powinna być bliska 1:2. Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do picia.
Wskazówka:
Do dzbanka możesz dodać pokrojone owoce, takie jak maliny, truskawki, a nawet liczi. Tak przygotowana lemoniada nadal będzie orzeźwiająca, a przy tym zachwyci owocowymi nutami.
