Wokół drożyzna, a Polacy marnują jedzenie! Jak temu zapobiec?
Wielkanoc nie powinna być okazją do marnowania żywności. Szanujmy jedzenie!
foto: Shutterstock
Aż 62 proc. Polaków przyznaje się, że po świętach wyrzuca SAŁĄTKĘ JARZYNOWĄ
foto: Shutterstock
Na drugim niechlubnym miejscu jest CHLEB (32 proc.). Nadal kupujemy go za dużo, a przecież można chleb zamrozić
foto: Shutterstock
W koszu lądują również różne rodzaje SZYNKI (27 proc.), a przecież nie kosztują mało.
foto: Shutterstock
Co czwarty Polak lub Polka (25 proc.) przyznaje, że wyrzuca świeże owoce i warzywa.
foto: Shutterstock
BARANEK Wielkanocny - symbol świąt - w 23 proc. gospodarstw domowych ląduje w koszu...
foto: Shutterstock
KIEŁBASA (różne gatunki) wyrzucana jest po świętach w co piątym domu (21 proc).
foto: Shutterstock
Również w co piątym domu (21 proc.) wyrzucane są JAJKA NA TWARDO, a przecież można je wykorzystać...
foto: Shutterstock
Obok lądują JAJKA FASZEROWANE (20 proc.), a wystarczy po prostu zrobić mniej.
foto: Shutterstock
Wyrzucamy także PISANKI i KRASZANKI przygotowane z jajek na twardo (19%).
foto: Shutterstock
Wylewamy również ŻUREK / BARSZCZ BIAŁY (19 proc.). Warto wiedzieć, że niezjedzoną wystudzoną zupę można zamrozić na później
foto: Shutterstock
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
email