Super Biznes
Super Biznes
  • Wybory prezydenckie 2025
Wiadomości
Technologie
Firma
Prawo
Agro
Super Express
Wielkanoc nie powinna być okazją do marnowania żywności

Wielkanoc nie powinna być okazją do marnowania żywności

Żurek to ulubiona zupa wielkanocna Polaków
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Sałatki jarzynowej nie da się przechować dłużej  niż 48 godzin. Nie należy do niej dodawać świeżej cebuli, bo zepsuje się już po kilku godzinach na stole. Warto więc przemyśleć ilość przygotowywanej sałatki. Pamiętajmy, że lepiej smakuje to, czego nie ma w nadwyżce ;-)

Źródło: com
Rozwiń
Chleb

Chleb

Chleb można zamrozić nim stanie się czerstwy. Warto też na święta zaopatrzyć się w chleb do odpieku. 

Źródło:
Rozwiń
Szynka pieczona podawana na zimno: domowa wędlina wieprzowa

Szynka pieczona podawana na zimno: domowa wędlina wieprzowa

Nie zjedzoną szynkę można zamrozić i w tygodniu poświątecznym wykorzystać do sosu do makaronu lub do zapiekanek.

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Świeże warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce

Zwiędnięte warzywa nadal są jadalne. Doskonale nadają się na zupę. Owoce można przerobić na sos owocowy do naleśników lub dżem. Naddatek warzyw korzeniowych po zblanszowaniu można zamrozić. Warto jest także zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie zarówno warzyw, jak i owoców. 

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Baranek

Baranek

Cukrowy baranek jest piękną ozdobą. Może posłużyć latami. Czekoladowego można podać do wtorkowej kawy, a tego z ciasta warto zjeść najpóźniej w poniedziałek. 

Źródło: ThinkstockPhotos.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kiełbasa

Kiełbasa

Kiełbasę bez względu na gatunek warto zamrozić. Można ją potem dowolnie wykorzystać. 

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka na twardo

Jajka na twardo

Jajka na tardo można wykorzystać do przygotowania pasty jajecznej w poświątecznym tygodniu. Podana ze świeżym szczypiorkiem zastąpi nam inne ciężkostrawne pokarmy. Jajka na twardo można również wykorzystać do zapiekanek, farszy do tarty, albo zrobić z nich indyjskie curry. 

Zobacz również: Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?

Źródło:
Rozwiń
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajek faszerowanych nie da się uratować. Jeśli zrobicie ich za dużo, to koniec końców wylądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo trochę roboty przy nich jest. Jajek faszerowanych liczy po 2 połówki dla 1 osoby. Jest to rozsądna ilość, biorąc pod uwagę, że na stole jest dużo więcej potraw. 

Źródło:
Rozwiń
Pisanki i kraszanki z jajek gotowanych

Pisanki i kraszanki z jajek gotowanych

Jajka ugotowane w ekologicznych barwnikach lub bezpiecznych barwnikach chemicznym śmiało można wykorzystać do innych potraw. Pamiętajmy, że jajko gotowane na twardo można przechowywać w lodówce do 4 dni. 

Sprawdź koniecznie: Jak prawidłowo przechować nadwyżki jedzenia? 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żurek lub barszcz biały

Żurek lub barszcz biały

Żurek, jak i barszcz biały, po wystudzeniu można zamrozić. Przyda się, gdy nie macie czasu, a chcecie zjeść coś pożywnego na ciepło. 

Źródło: com
Rozwiń
Zimne nóżki

Zimne nóżki

Zimne nóżki niestety nie dają się długo przechowywać. Żelatyna jest dobrą pożywką dla bakterii, dlatego należy przygotować tyle mięsnej galarety, ile jesteście w stanie zjeść w ciągu 48 godzin. Następna w przyszłym roku! ;-)

Zobacz koniecznie: Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z resztek? 

Źródło: com
Rozwiń
Powrót
Żurek na Wielkanoc
Jak długo sałatka jarzynowa nadaje się do jedzenia? To cię zaskoczy!
Domowy chleb pszenny
Szynka pieczona podawana na zimno: domowa wędlina wieprzowa
Żółte warzywa i owoce - dieta tęczowa
Wielkanocny baranek z ciasta
Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy
Jajka na twardo po świętach: Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?
Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu
Zielone pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na zielono?
Jak zrobić dobry żurek wielkanocny? Przepis na żurek na zakwasie
Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email