
Wielkanoc nie powinna być okazją do marnowania żywności

Sałatka jarzynowa
Sałatki jarzynowej nie da się przechować dłużej niż 48 godzin. Nie należy do niej dodawać świeżej cebuli, bo zepsuje się już po kilku godzinach na stole. Warto więc przemyśleć ilość przygotowywanej sałatki. Pamiętajmy, że lepiej smakuje to, czego nie ma w nadwyżce ;-)

Chleb
Chleb można zamrozić nim stanie się czerstwy. Warto też na święta zaopatrzyć się w chleb do odpieku.

Szynka pieczona podawana na zimno: domowa wędlina wieprzowa
Nie zjedzoną szynkę można zamrozić i w tygodniu poświątecznym wykorzystać do sosu do makaronu lub do zapiekanek.

Świeże warzywa i owoce
Zwiędnięte warzywa nadal są jadalne. Doskonale nadają się na zupę. Owoce można przerobić na sos owocowy do naleśników lub dżem. Naddatek warzyw korzeniowych po zblanszowaniu można zamrozić. Warto jest także zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie zarówno warzyw, jak i owoców.

Baranek
Cukrowy baranek jest piękną ozdobą. Może posłużyć latami. Czekoladowego można podać do wtorkowej kawy, a tego z ciasta warto zjeść najpóźniej w poniedziałek.

Kiełbasa
Kiełbasę bez względu na gatunek warto zamrozić. Można ją potem dowolnie wykorzystać.

Jajka na twardo
Jajka na tardo można wykorzystać do przygotowania pasty jajecznej w poświątecznym tygodniu. Podana ze świeżym szczypiorkiem zastąpi nam inne ciężkostrawne pokarmy. Jajka na twardo można również wykorzystać do zapiekanek, farszy do tarty, albo zrobić z nich indyjskie curry.
Zobacz również: Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?

Jajka faszerowane
Jajek faszerowanych nie da się uratować. Jeśli zrobicie ich za dużo, to koniec końców wylądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo trochę roboty przy nich jest. Jajek faszerowanych liczy po 2 połówki dla 1 osoby. Jest to rozsądna ilość, biorąc pod uwagę, że na stole jest dużo więcej potraw.

Pisanki i kraszanki z jajek gotowanych
Jajka ugotowane w ekologicznych barwnikach lub bezpiecznych barwnikach chemicznym śmiało można wykorzystać do innych potraw. Pamiętajmy, że jajko gotowane na twardo można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Sprawdź koniecznie: Jak prawidłowo przechować nadwyżki jedzenia?

Żurek lub barszcz biały
Żurek, jak i barszcz biały, po wystudzeniu można zamrozić. Przyda się, gdy nie macie czasu, a chcecie zjeść coś pożywnego na ciepło.

Zimne nóżki
Zimne nóżki niestety nie dają się długo przechowywać. Żelatyna jest dobrą pożywką dla bakterii, dlatego należy przygotować tyle mięsnej galarety, ile jesteście w stanie zjeść w ciągu 48 godzin. Następna w przyszłym roku! ;-)
Zobacz koniecznie: Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z resztek?