Super Biznes
Super Biznes
  • Wybory prezydenckie 2025
Wiadomości
Technologie
Firma
Prawo
Agro
Super Express
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Choć w co drugim polskim domu to sałatka jarzynowa najczęściej ląduje w koszu na śmieci, tylko co dziesiąta osoba zadeklarowała, że zrezygnuje z tego przysmaku. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Świeże warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce

Wigilijny jadłospis nie obfituje w świeże warzywa i owoce. Tradycyjną podstawę stanowią warzywa korzeniowe, kiszona kapusta oraz grzyby. Miło jednak urozmaicić zimowy stół dodatkiem świeżych warzyw i zieleniny, nie wspominając już o wręcz obowiązkowych owocach cytrusowych. Jak się jednak okazuje, aż 14 proc. badanych jest gotowych odejść od swoich świątecznych przyzwyczajeń i zrezygnować z zakupy świeżych warzyw i owoców. Po raz pierwszy od bardzo dawna zielenina i cytrusy dla sporej grupy stały się niedostępnymi delikatesami. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi

Pierogi

Z pierogów gotowych jest zrezygnować 15 proc. badanych respondentów. Doświadczenie uczy, że najczęściej są to osoby, które same nie umieją przygotować tej tradycyjnej potrawy obrzędowej i ją do tej pory kupowały. W tym roku ręcznie robione pierogi kosztują od 30 do 60 zł za 1 kg. To ilość około 24 pierogów. Wręcz symboliczna. Jednak cena może odstraszać.   

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śledź

Śledź

Jemy coraz mniej ryb ze względu na ich cenę. Jednak śledzie wciąż utrzymują się w czołówce pożądanych potraw, także odświętnych. Zatem trochę zaskakuje fakt, że aż 16 proc. Polaków jest gotowe zrezygnować z tego tradycyjnego przysmaku wigilijnego. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Uszka

Uszka

Uszka do barszczu, zupy grzybowej lub podane jedynie z okrasą to jedna z najstarszych polskich potraw świątecznych. Ich przygotowanie jest czasochłonne, a nazwa pochodzi od zabawnego zawinięcia ciasta przypominającego zwierzęce uszko. Jeśli jednak sami nie umiecie przygotować uszek nadziewanych kapustą z grzybami lub samymi suszonymi grzybami, to przyjdzie wam zapłacić od 60 do 80 zł za 1 kg tych malutkich pierożków. Zapewne z tego powodu 16 proc. respondentów twierdzi, że jeśli miałaby z czegoś zrezygnować w święta, to właśnie z uszek. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szynka

Szynka

Podwyżki cen szynki wieprzowej doprowadziły w Polsce do kilku robotniczych rewolt. Dzisiaj uwolniona cena rynkowa szynki sięga nawet 60 zł za 1 kg. Czy to powód, dla którego co 10. Polak jest gotów sam zrezygnować z zakupu świątecznej szynki. Mamy jednak nadzieję, że te 23% badanych, którzy zadeklarowali chęć rezygnacji z szynki w święta, to są wegetarianie. Wtedy ich wybór nie dziwi. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kiełbasa

Kiełbasa

Świąteczne stoły w co piątym domu mogą być lżejsze o półmisek z kiełbasami. Aż 23 proc. badanych zdeklarowało, że ze względów finansowych jest gotowe zrezygnować z tego produktu. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bigos

Bigos

Jeśli 23 pros. rezygnuje z kiełbasy w święta, nie dziwi nic, że tyle samo osób gotowe jest nie postawić na stole tradycyjnego bigosu. Bigos to typowo polskie danie zimowe. Od lat każdy powrót z pasterki był milszy, gdy w domu czekał garnek bulgoczącego sokami bigosu bogato przybranego mięsem i wędzonkami. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Makowiec

Makowiec

Makowiec, symbolizujący płodność natury i mnogość łask, był zawsze królem wigilijnego stołu. Jednak co czwarta badana osoba (24 proc. wskazań) gotowa jest zrezygnować z tego słodkiego przysmaku. Czy to kwestia ceny? Czy może raczej jakości cukierniczych wypieków? W tym roku za struclę z makiem zapłacimy od 30 do 120 zł. Cena uzależniona jest od ilości maku, rodzaju ciasta (również ilości użytych jajek), a także bakalii i dodatków. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sernik

Sernik

Sernik przygotowany z twarogu to ponad dwa tysiące lat tradycji. Kiedyś wierzono, że twaróg jest ulubionym pokarmem dusz nie mogących zaznać spokoju. Sernik był najważniejszym ciastem obrzędowym, wręcz niezbędnym do zaskarbienia sobie przychylności Nieba. Dzisiaj jedna czwarta (25 proc.) Polaków może bez żalu zrezygnować z tego ulubionego ciasta Polaków. C

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kompot z suszu owocowego

Kompot z suszu owocowego

Owoce jabłonki płonki, dzikiej gruszki i ciemnoniebieskiej śliwki były suszone już przez Prasłowian. Używali do tego rusztu ze świeżych gałęzi. Czasem wędzili owoce nad ogniskami rozpalonymi w dołach. Zimą suszone owoce były jedynym źródłem cukrów prostych, ale przede wszystkim słodyczy w czystej postaci. Choć zawsze trzeba było doprawić kompot miodem. Dzisiaj co trzeci dom w Polsce może się obyć bez tradycyjnego kompotu, aż 30 proc. badanych tak twierdzi. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Piernik

Piernik

Piernik dojrzewający przygotowany na miodzie, przekładany powidłami śliwkowymi, lukrowany lub pokryty czekoladą zawsze był najjaśniejszą gwiazdą wigilijnego stołu. Dzisiaj jednak jedna trzecia respondentów (30 proc.) jest gotowa zrezygnować z tego korzennego ciasta.  

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Krokiety

Krokiety

Krokiety do barszczu przygotowanie z naleśników nadziewanych farszem z kapusty i grzybów, panierowane i smażone na chrupko są nie tylko pyszne, tanie, ale również bardzo kaloryczne. Może dlatego aż 32 proc. poddanych badaniu zadeklarowało, że jeśli z czegoś na świątecznym stole miałoby rezygnować, to właśnie z krokietów. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pasztet

Pasztet

Zwyczajowo pasztet przygotowywała osobiście każda pani domu. Przyrządzanie jest dość praco i czasochłonne. Również kosztowne, choćby ze względu na ceny energii. Mięso i podroby trzeba najpierw ugotować lub upiec, następnie zmielić i przyprawić, a wreszcie ponownie upiec. Czy jest to powód dla którego 38 proc. badanych deklaruje chęć rezygnacji ze świątecznego pasztetu? 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Karp

Karp

Jeden z najstarszych polskich przepisów na karpia na szaro z sosem z suszonego piernika rozsławił polskie karpie w całej Europie. Karp od czasów średniowiecza był rybą hodowlaną. Przywilej hodowli ryb w stawach należał do zakonów oraz szlachty. Karp na przełomie XIX i XX ww. był jedną z najtańszych ryb. W czasach PRL "rzucano" go do sklepów tuż przed świętami. Po żywe karpie stało się w koszmarnych kolejkach, by potem karpia trzymać w wannie, aż do uroczystego momentu świątecznych przygotowań. Jednak w ciągu ostatnich 20 lat stał się rybą wręcz wykwintną z powodu ceny. W cytowanym tutaj badaniu aż 40 proc. respondentów zadeklarowało gotowość do rezygnacji w święta z tej karpia. Zobacz także galerię: CENA KARPIA 2022

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zimne nóżki

Zimne nóżki

Zimne nóżki lub inaczej mówiąc, galareta z mięsa wieprzowego lub drobiowego, zazwyczaj podawane są w pierwszy i drugi dzień świąt obchodów Bożego Narodzenia. Tradycyjnie Wigilia pozostaje dniem bezmięsnym. Pewnym zaskoczeniem jest, że  42 proc. badanych jest gotowe zrezygnować z tego dania w czasie świąt.  

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pieczeń

Pieczeń

Pieczeń wieprzowa jest tradycyjną potrawą Wielkich Godów zimowych od czasów prasłowiańskich. Już arabski podróżnik Ibrahim ibn Jakub opisywał Słowian zamieszkających ziemie między Odrą a Bugiem, jako wielbicieli wieprzowiny. Jednak z czasem w roli świątecznego pieczystego mogła wystąpić również pieczeń wołowa lub pieczony drób.  Dziś 44 proc. Polaków spytanych z jakiej potrawy zrezygnowaliby ze względów finansowych, odpowiada, że właśnie z pieczeni... 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Wielka kariera ryby po grecku zaczęła się w latach 60. XX w. Przepis rozpropagowany przez czasopisma dla kobiet ma tyle odmian i domów w Polsce. Każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na doskonałą rybę z warzywami w sosie pomidorowym. I choć to jeden z najbardziej ekonomicznych sposobów na rybę, którą można podać za równo na ciepło, jak i na zimno, to ku naszemu zaskoczeniu, aż 45 proc. respondentów badania zadeklarowało, że jeśli musieliby z czegoś zrezygnować na świątecznym stole, to byłaby to przede wszystkim ryba po grecku. No cóż zmieniają się gusta. Potrawa nieznana naszym pradziadkom zdaje się, że odchodzi w niebyt. 

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Z czego Polacy zrezygnują w tegoroczne święta?
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email