Najdroższy chleb świata wypiekany jest w jednym z miasteczek w hiszpańskiej Andaluzji. Jego produkcją zajmuje się piekarnia z 70-letnią historią. Jej właściciel mówi, że na pomysł wypiekania najdroższego pieczywa świata wpadł, słysząc, że jedna kawiarni w tym samym regionie Andaluzji sprzedaje najdroższą kawę świata, posypaną prawdziwym złotem.
ZOBACZ TEŻ: Ile złota jest na świecie? Wcale nie tak dużo, jak myślicie
Piekarz postanowił zaadaptować pomysł do swojego biznesu. Choć jego piekarnia i tak sprzedawała aż 50 rodzajów pieczywa, przybył jeszcze jeden – złoty chleb. Jego pomysłodawca mówi, że bochenek składa się z samych zdrowych składników najwyższej jakości. Wypiekany jest z mieszanki mąk razowej i orkiszowej i słodzony tzw. suchym miodem.
Kto kupuje chleb
Jego najważniejszym składnikiem jest jednak posypka z czystego złota. W każdym bochenku znajduje się jej aż 250 mg! I to właśnie ona wpływa na koszt pieczywa. Za chleb, który waży niespełna 0,4 kg, trzeba zapłacić aż 117 euro, czyli prawie 500 zł! Klientów nie brakuje. Hiszpańska piekarnia rozsyła swój specjał głównie do Chin, Rosji i krajów arabskich.
ZOBACZ TEŻ: „Pieniądze nie śmierdzą” - mawiał Wespazjan. Ale czy wiecie, dlaczego?
Pomysłodawca złotego chleba mówi, że ludzie z tych krajów szczególnie lubią popisywać się swoim bogactwem. W dodatku złoto, którym posypany jest chleb, ma ponoć zbawienne działanie dla ludzkiego organizmu – ma korzystnie wpływać choćby na trawienie.
Źródło: dailymail.co.uk