Ceny cukru w Internecie potrafią zaskoczyć

i

Autor: pixabay/Olx

Cena cukru

Cukru w sklepie nie ma. Polacy kupują go na Allegro. Cena zwala z nóg

2022-08-01 13:11

Cukier znika ze sklepowych półek. Braki produktu odnotowano zarówno w małych, jak i dużych sklepach. Często też obejmowany jest limitami sprzedaży. Bez problemu za to da się znaleźć oferty sprzedaży cukru na Allegro. Jak to zwykle bywa w sytuacjach, w których niskiej podaży towarzyszy wysoki popyt, ceny poszybowały w górę. Normą jest sprzedaż kilograma cukru za 9 zł.

Cukier na Allegro

Od początku lipca klienci w całej Polsce skarżą się na brak cukru w sklepach. W dużych sklepach doszło nawet do wprowadzenia limitów sprzedaży. W Biedronce na jednym paragonie może się znaleźć najwyżej 10 kg cukru, a w Aldi zaledwie 5 kg. Informacje o braku dostępności produktu można zobaczyć w wielu sklepach internetowych. Jedynym miejscem, gdzie cukru można kupić do woli jest serwis Allegro. Rzecz jasna popyt znacznie przekraczający podaż nie pozostał bez wpływu na ceny. Jeżeli chcemy słodzić, musimy słono zapłacić. W tym przypadku aż 9 zł za kilogram cukru, który jeszcze kilka miesięcy temu kosztował nieco ponad 3 zł.

Pieniądze to nie wszystko Przemysław Daca

Problemy z dostępnością cukru mogą być efektem celowego siania paniki

Brak cukru w sklepach może być spowodowany nienaturalnym wzrostem popytu wywołanym paniką wśród klientów - twierdzi wiceszef KOWR Marcin Wroński. Dodał, że nie wyklucza on celowych działań podsycających te zjawiska.

Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Polska jest trzecim największym producentem cukru w Unii Europejskiej, po Francji i Niemczech.

W bieżącym roku gospodarczym 2021/2022 (na rynku cukru rok gospodarczy trwa od 1 października do 30 września następnego roku) produkcja cukru w Polsce wynosi nieco ponad 2,3 mln ton i jest o ok. 16 proc. większa niż w roku 2020/2021.

KOWR tłumaczy, że wzrost produkcji był wypadkową dużych zbiorów buraków cukrowych oraz wysokiego plonu cukru w masie korzeni. Zgodnie z przewidywaniami, produkcja cukru w roku 2022/2023 będzie mniejsza niż w roku 2021/2022 i może wynieść 2-2,1 mln ton. Wynika to ze zmniejszenia areału uprawy buraków cukrowych w Polsce. Ośrodek zwraca jednak uwagę, że na ostateczny poziom zbiorów będą miały wpływ warunki pogodowe na jesieni, od których będzie uzależniony technologiczny plon cukru w korzeniach.

KOWR poinformował ponadto, że zużycie krajowe cukru w bieżącym roku gospodarczym (2021/2022) szacowane jest ponad 1 645 tys. ton, co oznacza spadek o 1 proc. w stosunku do roku 2020/2021. Mniejsze zużycie cukru to konsekwencja ograniczenia działalności sektora HoReCa w warunkach pandemii Covid-19. Ośrodek szacuje jednak, że w roku 2022/2023 zużycie krajowe może wzrosnąć do 1 665 tys. ton, co wynika ze zwiększonej liczby konsumentów z Ukrainy.

W ostatnim czasie na półkach sklepowych można zauważyć, że cukru zaczyna brakować, rośnie też jego cena.

Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR Marcin Wroński odnosząc się do tego zjawiska ocenił, że braki w dostępności cukru w sklepach mogą być spowodowane nienaturalnym wzrostem popytu wywołanym paniką wśród klientów. "W ciągu roku cukier przechowywany jest u producentów w silosach cukrowych i systematycznie konfekcjonowany w kilogramowe opakowania, które później trafiają do centrów logistycznych sieci handlowych lub hurtowni, skąd trafiają na sklepowe półki. Jakiekolwiek ponadnormatywny popyt, może zachwiać systemem logistyki i konfekcjonowania cukru, nie oznacza to jednak, że cukru brakuje w skali kraju" - wyjaśnił.

Wroński dodał, że nie może wykluczyć "celowych działań mających na celu wywołanie paniki". "Nieprawdziwe informacje na temat braku cukru zaczęły pojawiać się w okresie kiedy zużywamy go najwięcej. W wielu domach właśnie teraz produkowane są przetwory z owoców. Podobna panika była wywoływana w przypadku zmożonych zakupów żywności w pierwszych dniach pandemii, zakupów paliwa i wypłat pieniędzy z bankomatów w pierwszych dniach wojny na Ukrainie. Czynnik zewnętrzny jest tu bardzo prawdopodobny" - wskazał.

KOWR informuje ponadto, że ceny cukru w roku 2021/2022 - zarówno na rynku globalnym i krajowym - są wysokie. "W ujęciu globalnym czynnikiem wpływającym na poziom cen jest sytuacja podażowo-popytowa charakteryzująca się rosnącym popytem i zmniejszeniem zapasów światowych cukru. Równocześnie czynnikiem stymulującym wzrost cen cukru na rynkach światowych są wysokie ceny ropy naftowej, co skutkuje zwiększeniem podaży trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu kosztem ograniczenia podaży tego surowca na potrzeby przemysłu cukrowniczego" - wyjaśnił.

Odnośnie rynku krajowego, to - jak tłumaczy KOWR - ceny cukru rosną od lipca ub.r., a dynamika ta szczególnie wzrosła w drugim kwartale 2022 r.

"Sytuacja podażowo-popytowa rynku krajowego nie uzasadnia dużego wzrostu cen, gdyż Polska w roku 2021/2022 dysponuje znaczną nadwyżką produkcji cukru nad jego konsumpcją, która przekracza 600 tys. ton" - przekazał Ośrodek.

KOWR dodał, że od października 2021 r. do maja 2022 r. z Polski za granicę wyeksportowano 460 tys. ton cukru, o 3 proc. więcej niż w poprzednim sezonie (2020/2021). W tym samym okresie do Polski zaimportowano 124 tys. ton cukru, o 15 proc. mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego.

"Biorąc pod uwagę sytuację w eksporcie i imporcie cukru w poszczególnych miesiącach bieżącego roku gospodarczego 2021/2022 nie odnotowano gwałtownych zmian w popycie eksportowym oraz w podaży z importu, co świadczyło o stabilnej sytuacji podażowo-popytowej na rynku krajowym" - podsumowano. 

Sonda
Czy zrobiłeś zapasy cukru?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Najnowsze