Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady. Co można, a czego nie wolno?

i

Autor: Pixaby Restauracje, bary, kawiarnie otwarte od 18 maja. Nowe zasady. Co można, a czego nie wolno?

Gastronomia nie wytrzymała koronawirusa. Uratuje ją odmrożenie gospodarki?

2020-05-18 15:42

Epidemia koronawirusa i zamknięcie gospodarki było dla branży gastronomicznej wyjątkowo trudne. Przez blisko dwa miesiąc mogły one jedynie świadczyć swoje usługi w dostawie, od poniedziałku, 18 maja bary i restauracje zostały otworzone, z uwzględnieniem określonych przez rząd zasad. Niestety, okres zamknięcia obciążył branżę i zdecydowanie zwiększył jej długi.

Od poniedziałku, 18 maja restauracje, kawiarnie i bary mogą być ponownie otwarte dla klientów. Obowiązują jednak ściśle zasady, których przestrzegac muszą zarówno klienci jak i pracownicy.

Jakie zasady obowiązują w restauracjach?

- limit klientów w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2),

- dezynfekcja stolika po każdym kliencie,

- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,

- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach,

- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach,

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutajCzytaj również: Koronawirus w Polsce. Czy można jeść lody na ulicy? Jakie mandaty?

Minione dwa miesiąca i okres zamknięcia gospodarki był dla branży gastronomicznej szczególnie trudny. Jak wynika z danych BIG InfoMonitor na koniec marca zaległości restauracji i barów wyniosły łącznie 647,4 mln złotych. W sumie w ciągu roku zmalał odsetek firm mających problemy ze spłatami swoich zobowiązań, ale zwiększona została ich kwota o blisko 80 mln złotych.

Sprawdź także: Rozmrażanie gastronomii – branża tonie w gigantycznych długach

Jak informuje BIG InfoMonitor odsetek firm niespłacających swoich zobowiązań w branży gastronomicznej wynosi 7,3 proc. To zdecydowanie więcej niż wynosi średnia dla całej polskiej gospodarki gdzie wskaźnik ten kształtuje się na poziomie 5,8 proc. W obecnej sytuacji otworzenie restauracji i barów może mieć zbawienne znaczenie. W mediach społecznościowych ludzie deklarują się, że będą korzystać z usług lokalnych placówek, tak aby mogły one utrzymać się na rynku. 

 

 Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze