Tradycyjna kiełbasa biała wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem mięsa wołowego. Mięso wtłaczane jest w naturalne jelito wieprzowe. Prawdziwa biała kiełbasa doprawiana jest naturalnymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Niestety coraz częściej rzeźnicy produkujący na dużą skalę odchodzą od tej tradycyjnej receptury, zastępując prawdziwe zioła ekstraktami i chemicznymi polepszaczami smaku. Powód? Majeranek sprawia, że kiełbasa ma ciemny kolor, a tego rzekomo nie lubią konsumenci.
Zobacz również: Wielkanocne promocje w Lidlu i Biedronce
Choć biała kiełbasa powinna mieć w składzie wyłącznie mięso i przyprawy, to w produktach masowej produkcji nie brakuje innych chemicznych składników. Oto skład przykładowej białej kiełbasy wytwarzanej na szeroką skalę:
- mięso wieprzowe (71%), woda, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, glukoza, białko sojowe, błonnik pszenny, stabilizatory (E451, E452), przeciwutleniacze (E316, E330), regulatory kwasowości (E262, E331), aromat, substancja konserwująca (E250).