mięso – mielone samodzielnie czy gotowe?

i

Autor: W. Brytania

Polska żywność podbija rynek chiński [WIDEO]

2015-05-06 14:54

Produceni żywność z Polski coraz lepiej radzą sobie w Chinach. Eksport polskiej żywności do Państwa Środka wyniósł w ubiegłym roku ok. 165 mln euro. W 2007 roku było to zaledwie 20 mln euro. Ministerstwo rolnictwa przekonuje, że polscy eksporterzy mają jeszcze spory potencjał do wykorzystania.

Potencjał mierzony naszymi możliwościami eksportowymi produktów żywnościowych do Chin to kilka miliardów euro, a realizowany jest na poziomie 165-168 mln euro za ubiegły rok. Widać więc wyraźnie, że ten rynek jest ogromny, ale wciąż jeszcze niezdobyty i trudno dostępny – mówi Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Polskie władze negocjują również zniesienie chińskiego embarga na polską wieprzowinę, którą wprowadzono w lutym 2014 r. ze względu na wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń. – Mam nadzieję, że mój wyjazd do Chin pod koniec maja na spotkanie z ministrem ds. bezpieczeństwa żywności będzie udany i że po stronie chińskiej nastąpi uznanie tzw. regionalizacji, czyli sprzedaży żywności spoza terenów objętych afrykańskim pomorem świń. Zależy nam na tym, żeby otwierać te kierunki – podkreśla minister.

Zobacz także: LOT uruchamia nową siatkę połączeń [WIDEO]

Źródło: Newseria

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze