– Potencjał mierzony naszymi możliwościami eksportowymi produktów żywnościowych do Chin to kilka miliardów euro, a realizowany jest na poziomie 165-168 mln euro za ubiegły rok. Widać więc wyraźnie, że ten rynek jest ogromny, ale wciąż jeszcze niezdobyty i trudno dostępny – mówi Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Polskie władze negocjują również zniesienie chińskiego embarga na polską wieprzowinę, którą wprowadzono w lutym 2014 r. ze względu na wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń. – Mam nadzieję, że mój wyjazd do Chin pod koniec maja na spotkanie z ministrem ds. bezpieczeństwa żywności będzie udany i że po stronie chińskiej nastąpi uznanie tzw. regionalizacji, czyli sprzedaży żywności spoza terenów objętych afrykańskim pomorem świń. Zależy nam na tym, żeby otwierać te kierunki – podkreśla minister.
Zobacz także: LOT uruchamia nową siatkę połączeń [WIDEO]
Źródło: Newseria