jedzenie, food stamps

i

Autor: Christian Draghici

Polskie produkty na koszernej liście

2016-07-13 14:51

Wybrane produkty polskich firm (m.in. Mlekovity, Hortexu, Kamisu) mają certyfikat koszerności. Oznacza to, że produkty te mogą być używane w kuchni żydowskiej.

Aby produkty dostępne na rynku były uznane za koszerne, powinny mieć specjalny certyfikat. Taki dokument wydaje naczelny rabin danego kraju. Produkty Mlekovity otrzymały certyfikat od rabina brytyjskiego. Na londyńskiej liście znalazły się m.in.: masło, mleko, mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku,  pełnotłuste mleko w proszku.

Zobacz: Niebezpieczne mięso na targowiskach i u gospodarzy - ostrzega NIK

W Polsce listę produktów koszernych, które mogą być wykorzystywane w kuchni żydowskiej ustala naczelny rabin Polski. Znajdują się tam rozmaite produkty: orzechy, słodycze, pieczywo, nabiał,warzywa konserwowe, rozmaite chrupki, herbata. Nie brakuje tam również wybranych produktów Mlekovity (np. masła powyżej 82 proc., białego sera), przypraw Kamis, mrożonek Hortex, przetworów firmy Rolnik.

Pełna lista dostępna jest na stronie Gminy Wyznaniowej  Żydowskiej w Warszawie.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają