Quiz PRL

QUIZ PRL. Kultowe sprzęty kuchenne z czasów PRL-u. Co wiesz o tych hitach AGD?

Te kultowe sprzęty kuchenne z PRL-u, choć proste i niepozorne, odegrały w życiu wielu Polaków ważną rolę. Prodiż, grzałka elektryczna, mikser ręczny - mroczne przedmioty pożądania... Żeby je mieć, trzeba było je zdobyć! Stały się zatem symbolem zaradności i kreatywności całego pokolenia Polek i Polaków. A jak dobrze Ty je jeszcze pamiętasz?

QUIZ PRL. Kultowe sprzęty kuchenne z czasów PRL-u. To były hity AGD!

Kuchnia w PRL-u, choć skromna, potrafiła być miejscem kulinarnych czarów. Wszystko za sprawą sprytnych urządzeń, które ułatwiały codzienne gotowanie i pozwalały wyczarować pyszne potrawy. Choć dziś wiele z nich zastąpiono nowocześniejszymi modelami, wciąż budzą one nostalgiczne wspomnienia i stanowią nieodłączny element historii polskiej kuchni.

Prodiż – król królów PRL-owskiej kuchni! Wielofunkcyjne urządzenie, w którym można było upiec ciasta, zapiekanki, całego kurczaka, a nawet raczkującą w latach 80. włoską pizzę. Jego wszechstronność i prostota obsługi sprawiły, że zyskał on miano kultowego sprzętu kuchennego.

Mikser ręczny – nieodzowny pomocnik przy ubijaniu piany z białek, ciasta na biszkopt czy kremów. Choć swoje ważył i przy dłuższym wyrabianiu ciasta czasem dłoń mdlała, to efekt końcowy wynagradzał wszelkie niedogodności.

Młynek do kawy – aromat świeżo mielonej kawy unosił się w niemal każdym domu. Ten niepozorny sprzęt pozwalał na przygotowanie pysznej, aromatycznej kawy, idealnej na poranny rozruch i popołudniową sjestę.

Elektryczna grzałka nurkowa – ratunek w sytuacjach, gdy kuchenka odmówiła posłuszeństwa, albo gdy nie chciało się rozpalać pod kuchnią węglową. Grzałka pozwalała szybko zagotować wodę do herbaty, kawy czy zupy.

Syfon – kultowe urządzenie, które do dziś wzbudza nostalgię u wielu Polaków. Wykorzystywany do nasycania wody gazem, był nieodłącznym elementem domowych przyjęć i spotkań towarzyskich.

Sokowirówka PREDOM – urządzenie, które królowało w polskich kuchniach w latach 70. i 80. XX wieku. Pozwalało na szybkie wyciskanie soków z owoców i warzyw, dostarczając organizmowi cennych witamin i minerałów.

Aluminiowe naczynia – ich kariera zaczęła się na przełomie lat 60. i 70. XX w.,  słynęły z trwałości i odporności na uszkodzenia, służąc wiernie przez wiele lat. Wykonane z grubego aluminium, doskonale przewodziły ciepło, zapewniając równomierne pieczenie potraw. Choć dziś często zastępujemy je naczyniami z innych materiałów, aluminiowe brytfanny i gęsiarki wciąż cieszą się dużą popularnością.

Oprócz walorów użytkowych, hity AGD z PRL-u niosą ze sobą również spory ładunek sentymentalny. Przypominają nam czasy dzieciństwa, rodzinne obiady i ciepło domowego ogniska. Nawet jeśli tych domowych utensyliów nie używamy ich na co dzień, chętnie trzymamy je w kuchni, jako pamiątkę po minionej epoce.

Te proste, ale funkcjonalne sprzęty stanowią nie tylko symbol PRL-u, ale i dowód na to, że dobry design i wysoka jakość wykonania nigdy nie wychodzą z mody.

QUIZ PRL. Kultowe sprzęty kuchenne z czasów PRL-u. To były hity AGD!

QUIZ PRL. Sprzęty kuchenne w Polce Ludowej. To były hity AGD
Pytanie 1 z 12
Kamionkowa duża misa w której ucierano ciasta to…
QUIZ PRL. Sprzęty kuchenne w Polce Ludowej. To były hity AGD
Listen to "Profesor Andrews w Warszawie. Olga Tokarczuk. Streszczenie, bohaterowie, problematyka" on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze