Ostrzeżenie GIS. Białko soi w konserwie mięsnej
Pilne ostrzeżenie GIS informuje o konserwie mięsnej z alergenem. W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - informuje GIS.
Konserwa turystyczna wycofana ze sprzedaży
GIS na swojej stronie internetowej podał szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g;
Numer partii: 03.03.2026 416A.E;
Data minimalnej trwałości: 03.03.2026;
Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Ważne! Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.