„Oferowany przez Biedronkę chleb z pieca opalonego drewnem powstaje ze składników, które nadają mu złoto-brązową barwę, lekko słodkawy smak oraz odpowiednią wilgotność, pozwalającą dłużej zachować świeżość. Ciasto, z którego powstaje, poddawane jest długiemu, dwuetapowemu prowadzeniu w warunkach chłodniczych (…), później leżakuje cztery godziny” - czytamy w komunikacie prasowym Jeronimo Martins Polska, właściciela Biedronki.
ZOBACZ TEŻ: 500 zł za bochenek. Tyle kosztuje najdroższy chleb świata
„Dzięki ręcznemu formowaniu otrzymywane są bochenki o unikalnym rustykalnym kształcie. Wypiek odbywa się na jedynej w Polsce linii produkcyjnej z piecem opalanym drewnem, umożliwiającym produkcję chleba na przemysłową skalę. Wykorzystywany piec zbudowany został na wzór słynnych włoskich pieców do wypieku pizzy, m.in. taśma wypiekowa pieca składa się z płyt ze skamieniałej lawy wulkanicznej z okolic Neapolu. Opalanie drewnem nadaje wypiekom charakterystyczny zapach, smak i barwę” - zachwala swój produkt Biedronka.
„Cały proces produkcji chleba trwa ok. 24 godzin. Następnie w postaci zamrożonej trafia on do placówek sieci Biedronka, gdzie po odmrożeniu jest dopiekany przez ok. 20 minut w sklepowych piecach, a następnie trafia na półki” - dodaje dyskont.
Źródło: komunikat prasowy Jeronimo Martins Polska