warzywa, jedzenie, zdrowa żywność

i

Autor: East News

Czeka nas kryzys mięsa? Za 30 lat wszyscy będziemy wegetarianami

2017-07-07 18:23

Jak wynika z raportu „Future of Food", przygotowanym przez Mobile Institute, jednym z 20 scenariuszy dotyczących przyszłości i tego, jak jedzą polscy internauci będzie kryzys mięsa i wizja wegetarianizmu całej populacji. Czy to w ogóle możliwe? Przedstawiamy wnioski z raportu.

20 wariantów, przygotowanych w raporcie dotyczącym systemu żywienia w Polsce prezentuje to, co będzie się działo z odżywaniem Polaków w 2050 roku w zakresie hodowli, sprzedaży, transportu, opakowań czy utylizacji odpadów, które gromadzimy w związku z przygotowaniem posiłków.
Jeden ze scenariuszy zakłada, że nasza dieta będzie opierać się głównie na tzw. plant-based food, czyli jedzeniu robionym z roślin. Co jeszcze ciekawsze, w przeprowadzonym badaniu 13 proc. wskazało, że według nich jedzenie będzie dostępne tylko dla najbogatszych (!), bowiem zmiany klimatu spowodują, że większość będzie musiała zadowolić się posiłkiem w proszku...
100 - procentowa dieta wegańska czy wegetariańska to wariant, którego wciąż nie wyobraża sobie większość polskiego społeczeństwa. Dane wskazują, że w Polsce tylko 2 proc. nie je mięsa, w tym ryb. 11 proc. rozważa rezygnację i przejście na dietę roślinną, zdecydowanie częściej są to kobiety.

Zobacz także: Zasada zniesienia roamingu w Polsce faktycznie działa. Operatorzy dostosowali się do wytycznych KE


Jedna z prognoz z raportu "Future of food" mówi o tym, że do 2050 roku liczba ludności na całym świecie wzrośnie do 10 mld, co ma spowodować wyczerpanie się zasobów mięsa i w efekcie długotrwały kryzys na rynku. Popyt przewyższy podaż, a mięso stanie się dobrem luksusowym, zarezerwowanym tylko dla „elity". Szacunki FAO wskazują, że może zabraknąć nie tylko żywności, ale też paszy, biopaliw, a co najważniejsze: wody pitnej.
Również pozostałe wnioski z badań opublikowanych na blogu Natalii Hatalskiej są zastanawiające: 61 proc. badanych deklaruje, że umiejętność gotowania to w dzisiejszych czasach raczej hobby, a nie przydatna umiejętność. 1/5 ankietowanych przyznała, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Przyczyny są różne: przegapienie terminu przydatności do spożycia – w 35 proc. przypadków, niewłaściwe przechowywanie – w 29 proc., a 1/4 badanych przyznała, że nie miała pomysłu, jak wykorzystać zakupiony produkt, dlatego wyrzuciła go do kosza!

Sprawdź również: Zmiany w 500 Plus stały się faktem. Sejm przyjął ustawę


Według prawie 1/3 ankietowanych wkrótce będziemy jeść dania wyłącznie z roślin, które będą miały wszystkie składniki odżywcze. Co ciekawsze, aż 1/5 uważa, że w przyszłości będzie drukować jedzenie w domu (na specjalnych drukarkach 3D). 25 proc. sądzi, że zakupy spożywcze będziemy w przyszłości robić tylko i wyłącznie online.

 

Źródło: /Raport "Future of food"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze