Czekolada cenniejsza niż złoto

2016-04-12 13:55

Dzień Czekolady. Dziś nie można sobie odmówić tej słodkiej przyjemności. Trudno uwierzyć, że smakiem czekolady ludzie delektują się od tysięcy lat. Kiedyś ziarno kakaowca było niezwykle cenne i pełniło rolę waluty. Historia czekolady.

Czekolada pochodzi z Ameryki Środkowej. Niemal trzy tysiące lat temu ziarnami kakaowca zainteresowali się Omlekowie. Później cudowną kakaową moc tej rośliny zauważyli Majowie i Aztekowie. Plemiona te odkryły gorzki smak kakao. Z ziaren kakaowca przygotowywały mocny, gorzki i wręcz piekący napój. Do smaku dodawali chili i wanilię. Kakao w wersji starych plemion miało walory lecznicze i życiodajne. Wykorzystywano je podczas obrzędów lub jako afrodyzjak.

Zobacz: Manufaktura czekoladek - jeden z naszych "45 pomysłow na biznes"

Kiedyś ziarna kakaowca były dosłownie na wagę złota. Ziarno kakaowca pełniło rolę waluty. Najbogatsi władcy mieli w spichlerzach miliony cennych ziaren, a należące do nich plantacje kakaowca były oznaką wielkiego bogactwa.

Niestety, na jego wartości nie poznali się szybko Europejczycy. W 1502 roku w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba, jego załoga zrabowała jeden ze statków Majów wypełniony starannie ułożonymi ziarnami kakaowca. Jednak nie wiadomo było, co z tym fantem zrobić, więc wyrzucono go do morza. Wówczas nikt nie zdawał sobie sprawy z tego, że tak naprawdę za burtę wyrzuca wielką fortunę i wyjątkowy przysmak.

Na szczęście w końcu Europejczycy docenili kakaowiec. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 r. za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Jednak mieszkańcom Starego Kontynentu nie smakował gorzki napój i postanowili go dosłodzić cukrem i wanilią. Szybko w czekoladzie zaczęły pojawiać się inne poprawiające smak dodatki. Czekoladowy napój wiódł prym na hiszpańskim dworze. W XVII wieku dotarł do Francji. Oczywiście smakołyk ten ze względu na swoją wartość ekonomiczną królował tylko w wyższych sferach.

Zobacz: NIK miażdży PLL LOT [RAPORT]

Czekolada w prostokątnych tabliczkach swoją historię zapoczątkowała dopiero w XIX wieku. Holender Konrad Jan van Houten wyprodukował w 1828 r. odtłuszczone sypkie kakao, które bez problemu można było rozpuścić w mleku. Wynalazcą współcześnie popularnej słodkiej tabliczki jest Szwajcar Rudolf Lindt, który w 1879 r. tak połączył i wymieszał wszystkie składniki, że powstawała słodka, gęsta masa o gładkiej konsystencji. I tak od końca XIX wieku rozmaite wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej wymyślne i popularne. I co ważne, coraz częściej (choć rzecz jasna w małych ilościach) mogli sobie na nie pozwolić nie tylko osoby bardzo majętne.

Dziś czekolada jest produktem łatwodostępnym. Tabliczka kosztuje ok. 3-4 zł. Oczywiście im bardziej wymyślny produkt lub wykwintny, tym cena wyższa. A ile trzeba zapłacić za kakao? Tona tego produktu kosztuje ponad 2,1 tys. funtów (ponad 10 tys. zł).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze