Właśnie dobiegają końca naukowe prace nad...drożdżówką bez cukru. Nowy produkt jest odpowiedzią na rozporządzenie ministra zdrowia, który wprowadził restrykcyjne ograniczenia na niezdrowe przekąski w szkolnych sklepikach.
Zobacz: Radziwiłłówki zaakceptowane przez dzieci
Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały recepturę na zdrową drożdżówkę bez cukru. W wypieku tym biały cukier został zastąpiony zdrowszym, mniej kalorycznym prebiotykiem - inuliną (naturalnie występuje w bulwach roślin i składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy). Na liście składników znalazła się tez mąka dyniowa, mąka pszenna, drożdże instant, olej rzepakowy, całe jaja i ich żółtka, woda pasteryzowana, sól oraz naturalne aromaty (maślany i śmietankowo-waniliowy). Ewentualnie ciastka można nadziewać bezcukrowymi wsadami owocowymi.
Ciastka są jeszcze ulepszane. Jednak niebawem mogą być produkowane na szerszą skalę i wprowadzone do szkolnych sklepików. Naukowczynie liczą na zainteresowanie producentów wyrobów cukierniczych i piekarniczych ich recepturą.
Zobacz: Na co Polacy wydają 500 plus?
Już wiadomo, że dietetyczne drożdżówki nie będą tanie. Szacuje się, że będą 1,5-2 razy droższe o tych tradycyjnych, czyli mogą kosztować nawet 5 zł.