DROŻDŻÓWKA Z MAKIEM

i

Autor: Shutterstock DROŻDŻÓWKA Z MAKIEM

Drożdżówka bez cukru w szkolnych sklepikach

2017-03-02 13:22

Zdrowa drożdżówka bez cukru niebawem może trafić do szkolnych sklepików. Jednak będzie dużo droższa od tradycyjnych wypieków i może kosztować nawet 5 zł.

Właśnie dobiegają końca naukowe prace nad...drożdżówką bez cukru. Nowy produkt jest odpowiedzią na rozporządzenie ministra zdrowia, który wprowadził restrykcyjne ograniczenia na niezdrowe przekąski w szkolnych sklepikach.

Zobacz: Radziwiłłówki zaakceptowane przez dzieci

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały recepturę na zdrową drożdżówkę bez cukru.  W wypieku tym biały cukier został zastąpiony zdrowszym, mniej kalorycznym prebiotykiem - inuliną (naturalnie występuje w bulwach roślin i składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy). Na liście składników znalazła się tez mąka dyniowa, mąka pszenna, drożdże instant, olej rzepakowy, całe jaja i ich żółtka, woda pasteryzowana, sól oraz naturalne aromaty (maślany i śmietankowo-waniliowy). Ewentualnie ciastka można nadziewać bezcukrowymi wsadami owocowymi.

Ciastka są jeszcze ulepszane. Jednak niebawem mogą być produkowane na szerszą skalę i wprowadzone do szkolnych sklepików. Naukowczynie liczą na zainteresowanie producentów wyrobów cukierniczych i piekarniczych ich recepturą.

Zobacz: Na co Polacy wydają 500 plus?

Już wiadomo, że dietetyczne drożdżówki nie będą tanie. Szacuje się, że będą 1,5-2 razy droższe o tych tradycyjnych, czyli mogą kosztować nawet 5 zł.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze