Koniec truskawkowego sezonu na Broniszach: Ceny szybują w górę!
Główny sezon truskawkowy mamy już za sobą - ocenia Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze pod Warszawą w rozmowie z wp.pl. Jak kształtują się ceny truskawek na koniec sezonu? W szczycie sezonu, w czerwcu, hurtowe ceny truskawek oscylowały w granicach 6-15 zł/kg. Na bazarach i w sklepach za te owoce trzeba było zapłacić około 14-20 zł/kg. Obecnie truskawki z pola, sprzedawane w łubiankach, kosztują na Broniszach od 12 do 15 zł/kg, a ich dostępność jest bardzo ograniczona. "Ostatnie, najpóźniejsze odmiany pojawiają się na rynku i będzie ich coraz mniej. W ofercie zostaną tylko truskawki uprawiane w tunelach, dokładniej na parapetach. Ich cena jest kilkukrotnie wyższa niż zwykłych truskawek sypanych i sięga nawet 25-30 zł/kg" - tłumaczy Kmera. Te truskawki są sprzedawane w opakowaniach po 500 g i są produktem "na raz" dla "smakoszy".
Ulewy przypieczętują koniec sezonu
Ekspert przewiduje, że sezon truskawkowy zakończy się w przyszłym tygodniu, ze względu na nadchodzące trudne warunki pogodowe. "Przez tydzień ma padać, więc z plantacji już nic nie zostanie" - prognozuje. Pogoda pokrzyżowała również plany producentów innych owoców. "Na pewno bardzo oberwą czereśnie, bo nie lubią deszczu" - podkreśla ekspert. Czereśnie, które napęcznieją wodą, pękają i nie nadają się do sprzedaży. Ekspert radzi, aby unikać spożywania owoców zebranych po ulewach, ponieważ mogą zawierać dużo chemii. Zamiast tego, warto skupić się na borówkach, porzeczkach, agrestach i malinach. Pojawiają się również pierwsze śliwki odmiany Herman. "Tych owoców jest coraz więcej i ceny będą spadać" - zaznacza.
Według notowań cen na stronie internetowej rynku hurtowego Bronisze, ceny tych owoców kształtują się następująco:
- Borówki amerykańskie - 22-36 zł/kg, średnio: 25 zł/kg
- Porzeczki - 14-20 zł/kg, średnio: 16 zł/kg
- Agrest - 11-18 zł/kg, średnio: 15 zł/kg
- Maliny - 15-30 zł/kg, średnio: 25 zł/kg
- Śliwki - 5-6 zł/kg, średnio: 5,50 zł/kg
Dlaczego truskawki były tak drogie w tym sezonie?
Ekspert zaznacza, że cały sezon na truskawki był "drogi". "Średnia cena w hurcie była wyższa o 70%. Zaważyła na tym przede wszystkim cena skupu truskawek przemysłowych. Na rynek delikatesowy nie trafiło aż tak dużo towaru, żeby go rozregulować, więc ta cena zbyt mocno nie spadła. Drogi sezon truskawkowy może wynikać z mniejszych zbiorów. "W Polsce produkcja jest coraz trudniejsza i wymaga większych nakładów finansowych. Kiedyś wystarczyło zasadzić i roślina rosła, a teraz trzeba naprawdę pilnować plantacji i inwestować w nawadnianie, ochronę przed mrozem czy gradem. Przez to zmniejszają się też areały upraw, bo nie każdy jest w stanie zainwestować dużo środków" - przyznaje ekspert.
