Mini kiwi to nowy superfood hodowany w Polsce. Jest wygodną przekąską, którą można zabrać ze sobą do pracy czy na spacer. To bogate źródło luteiny, minerałów, witaminy C, E i tych z grupy B oraz antyoksydantów. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego i chroni układ sercowo-naczyniowy. Owoc mini kiwi charakteryzuje lekko kwaśny ale przyjemny smak, który jest połączeniem tradycyjnego kiwi i agrestu. W odróżnieniu od dużego owocu, wersja mini nie ma włosków na skórce, więc możemy je jeść w całości. Mini kiwi jest sprzedawane w opakowaniach po 125 g, za które zapłacimy 4,99 zł.
- Prace nad wdrożeniem nowego owocu trwały blisko 20 lat. Jako jednostka badawcza SGGW współpracuje z gospodarstwem sadowniczym Renaty i Jacka Kostrzewów z okolic Grójca, będącym członkiem organizacji zrzeszającej producentów owoców Rajpol, by wypracować najlepsze metody uprawy tej rośliny. Mini kiwi śmiało można nazwać superfood gdyż jest owocem bardzo bogatym w składniki bioaktywne: zawiera między innymi dużo antyoksydantów, wit. C, B i E, luteinę, oraz minerały, głównie potas, wapń i fosfor. Rośliny są wolne od chorób i szkodników i nie wymagają ochrony chemicznej, co również nie jest bez znaczenia dla dzisiejszych konsumentów. Cieszymy się, że nasze owoce dostępne są dla szerokiego grona odbiorców w Polsce poprzez sieć sklepów Lidl – mówi dr hab. inż. Piotr Latocha, prof. SGGW, pracownik naukowy Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.
Mini kiwi to nie jedyne miniaturki owoców jakie proponuje najmłodszym Lidl. W ofercie znajdziemy także pomniejszone wersje bananów i marchewek.
Mini banany są nie tylko poręczne dla małych, dziecięcych rączek, ale co na pewno zauważą maluchy – słodsze od dużych bananów. Mają miękki, delikatny miąższ. Mniejsza wersja marchewek sprawdzi się zarówno podana na zimno jak i na ciepło. Warto także podkreślić, że marchew jest skarbnicą beta-karotenu, odpowiedzialnego między innymi za prawidłowe funkcjonowanie wzroku