Jak pisaliśmy trzy dni temu, w Polsce trwa gastronomiczny boom – zarówno pod względem liczby otwieranych restauracji, jak rosnącego zainteresowania Polaków jedzeniem „na mieście". Według danych cytowanych w piątkowej „Rzeczpospolitej", tylko w 2017 r. nasi rodacy zostawili w restauracjach, barach i kawiarniach łącznie 36 mld zł. To o 9 proc. więcej niż w ubiegłym roku i dwa razy więcej niż wynosi obecne tempo wzrostu krajowej gospodarki.
Zestawiając tą informację z wynikami badania Kapitalni.org, udostępninych portalowi Superbiz.pl można wnioskować, że jadamy na mieście dość często, wydając za każdym razem stosunkowo nieduże kwoty – najczęściej od 20 do 40 zł za posiłek od osoby. Drugą najpopularniejszą odpowiedzią była najniższa uwzględniona w badaniu kwota „do 20 zł", wskazało ją 27 proc. respondentów. Tylko 19 proc. zadeklarowało, że jest w stanie wydać za posiłek na mieście ponad 40 zł – dla 14 proc. Polaków było to od 41 do 60 zł, dla 3 proc. – od 61 do 80 zł, zaś dla 2 proc. powyżej 80 zł.
Sprawdź także: Szwedzka sieć restauracji wchodzi do Polski
Czytaj też: W McDonald's zapłacisz smartfonem
Zobacz również: Polacy wydają prawie połowę pieniędzy na jedzenie. A Niemcy?
Źródło: Superbiz.pl, Kapitalni.org