Owady w żywności. KE zdecydowała: mącznik młynarek trafi do pieczywa, serów i musów

i

Autor: Shutterstock

Owady na talerzu

Owady w żywności. KE zdecydowała: mącznik młynarek trafi do pieczywa, serów i musów

Konsumenci w UE wkrótce mogą spodziewać się nowego dodatku w swoich produktach spożywczych. Komisja Europejska właśnie zatwierdziła stosowanie proszku z larw mącznika młynarka jako składnika żywności. To kolejny krok w kierunku zrównoważonej produkcji żywności w Europie.

Spis treści

  1. Przełomowa decyzja dla przemysłu spożywczego
  2. Gdzie znajdziemy owadzie składniki?
  3. Bezpieczeństwo konsumenta na pierwszym miejscu
  4. Białko w zgodzie z globalnymi trendami
  5. Co konsument powinien wiedzieć?

Przełomowa decyzja dla przemysłu spożywczego

20 stycznia 2025 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które otwiera drzwi dla nowego składnika w europejskiej żywności. Proszek z larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor) poddany działaniu promieniowania UV został oficjalnie uznany za bezpieczny składnik spożywczy.

Gdzie znajdziemy owadzie składniki?

Nowy składnik będzie mógł być wykorzystywany w produkcji:

  • pieczywa i wyrobów piekarniczych
  • ciast i ciastek
  • produktów makaronowych
  • przetworzonych produktów ziemniaczanych
  • serów i produktów serowarskich
  • musów owocowych i warzywnych

Bezpieczeństwo konsumenta na pierwszym miejscu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził bezpieczeństwo stosowania proszku z larw mącznika w żywności. Jednak producenci będą zobowiązani do umieszczania odpowiednich ostrzeżeń na etykietach. Jest to szczególnie istotne dla osób z alergiami na skorupiaki i roztocza kurzu domowego, które mogą reagować również na ten składnik.

Białko w zgodzie z globalnymi trendami

Decyzja KE wpisuje się w szerszy trend promowany przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), która wskazuje owady jako bardziej zrównoważone źródło białka. Jest to odpowiedź na rosnące globalne zapotrzebowanie na alternatywne źródła protein.

Co konsument powinien wiedzieć?

Produkty zawierające proszek z larw mącznika będą musiały być odpowiednio oznakowane. W przypadku gdy produkt będzie zawierał znaczące ilości witaminy D3 (powstałej w wyniku naświetlania UV), na etykiecie pojawi się odpowiednia informacja. EFSA zaleca również prowadzenie dalszych badań nad alergennością tego składnika.

Nowe przepisy pokazują, że europejski rynek spożywczy ewoluuje w kierunku innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań, jednocześnie dbając o bezpieczeństwo konsumentów i ich prawo do pełnej informacji o składzie produktów.

Super Biznes SE Google News
Autor:
QUIZ SE. Kultowe przekąski PRL – od sałatki jarzynowej po koreczki. Jak dobrze je znasz?
Pytanie 1 z 15
Popularna przekąska imieninowa, która dziś pojawia się na polskich stołach zazwyczaj w Wielkanoc to...
 QUIZ PRL. Kultowe zakąski z PRL-u

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze