Spis treści
- Przełomowa decyzja dla przemysłu spożywczego
- Gdzie znajdziemy owadzie składniki?
- Bezpieczeństwo konsumenta na pierwszym miejscu
- Białko w zgodzie z globalnymi trendami
- Co konsument powinien wiedzieć?
Przełomowa decyzja dla przemysłu spożywczego
20 stycznia 2025 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które otwiera drzwi dla nowego składnika w europejskiej żywności. Proszek z larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor) poddany działaniu promieniowania UV został oficjalnie uznany za bezpieczny składnik spożywczy.
Gdzie znajdziemy owadzie składniki?
Nowy składnik będzie mógł być wykorzystywany w produkcji:
- pieczywa i wyrobów piekarniczych
- ciast i ciastek
- produktów makaronowych
- przetworzonych produktów ziemniaczanych
- serów i produktów serowarskich
- musów owocowych i warzywnych
Bezpieczeństwo konsumenta na pierwszym miejscu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził bezpieczeństwo stosowania proszku z larw mącznika w żywności. Jednak producenci będą zobowiązani do umieszczania odpowiednich ostrzeżeń na etykietach. Jest to szczególnie istotne dla osób z alergiami na skorupiaki i roztocza kurzu domowego, które mogą reagować również na ten składnik.
Białko w zgodzie z globalnymi trendami
Decyzja KE wpisuje się w szerszy trend promowany przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), która wskazuje owady jako bardziej zrównoważone źródło białka. Jest to odpowiedź na rosnące globalne zapotrzebowanie na alternatywne źródła protein.
Co konsument powinien wiedzieć?
Produkty zawierające proszek z larw mącznika będą musiały być odpowiednio oznakowane. W przypadku gdy produkt będzie zawierał znaczące ilości witaminy D3 (powstałej w wyniku naświetlania UV), na etykiecie pojawi się odpowiednia informacja. EFSA zaleca również prowadzenie dalszych badań nad alergennością tego składnika.
Nowe przepisy pokazują, że europejski rynek spożywczy ewoluuje w kierunku innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań, jednocześnie dbając o bezpieczeństwo konsumentów i ich prawo do pełnej informacji o składzie produktów.
Polecany artykuł: