Jak podaje telewizja SVT, partię jabłek odmiany Paulared zakwestionowała szwedzka Narodowa Agencja Żywności. Według Szwedów nasze owoce zawierają ponadnormatywną ilość szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Po badaniu miało się okazać, że w kilogramie tych owoców było 0,08 miligrama chloropiryfosu. Dopuszczalna norma to 0,01 miligrama.
Normy te zostały ostatnio znacząco obniżone przez UE. Wcześniej dopuszczano 0,5 miligrama na kilogram. Według naukowców nadmiar chloropiryfosu może przyczynić się do uszkodzeń mózgu.
Zobacz także:Ikea wycofuje śmiercionośne komody. Zmiażdżyły sześcioro dzieci!
W efekcie supermarkety ICA zdecydowały się na wycofanie 19 ton jabłek, zaś Szwedzka Narodowa Komisja Żywności poinformowała o sprawie Komisję Europejską.
Według danych GUS w tym roku Polska wyeksportowała do Szwecji w sumie 3,5 tys. ton jabłek – wycofana partia wynosi więc tylko nieco ponad 0,7 proc. całości tegorocznego eksportu do Szwecji.
Źródło: IAR, oprac. MK
Unia Europejska niedawno drastycznie obniżyła te normy. Wcześniej dopuszczano 0,5 miligrama na kilogram. Według naukowców nadmiar chloropiryfosu może przyczynić się do uszkodzeń mózgu.