Chałwa: wartości odżywcze i sposób produkcji. Przepis na chałwę

i

Autor: thinkstockphotos.com Chałwa to smakołyk pochodzący z Iranu.

Popularna chałwa z salmonellą. Masz ją w domu?

2021-10-20 16:19

GIS informuje o wycofaniu ze sprzedaży chałwy znanego producenta. W słodyczach wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli. Sprawdź, o który produkt chodzi. Wyjaśniamy, jak rozpoznać objawy zatrucia Salmonellą. Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jak rozpoznać objawy zatrucia Salmonellą.

Chodzi o produkt chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g

  • Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
  • Numer partii: 212-300F/20
  • Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
  • Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
  • Kraj pochodzenia: Turcja
Zatrucie czy rotawirusy

Zakażenie Salmonellą prowadzi do salmonellozy, czyli zakaźnej choroby przebiegającej zazwyczaj jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Salmonelloza może mieć stosunkowo łagodny przebieg, wtedy objawy ustępują w ciągu kilku dni. Choroba może również zaatakować znacznie mocniej, zmuszając chorego do przebywania w szpitalu.

Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Gdy salmonelloza przebiega łagodnie, nie ma zwykle potrzeby podawania antybiotyków. Objawy ustępują w ciągu kilku dni.

Sonda
Jak często robisz zakupy?

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę
  • biegunki
  • nudności i wymioty
  • gorączka
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu

Pepco otwiera sklep online. Gdzie w internecie kupisz rzeczy z Pepco

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze