Jedzenie w PRLu

i

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe

Jedzenie w PRL. Pamiętasz te smaki? SPRAWDŹ!

2020-09-09 6:11

Polska w bratnim obozie miała swoje wyszukane smaki, zachęcające do walki „o wolność naszą i waszą” lub odwrotnie. Aby być fajterem, nawet jeśli była to batalia o nie wiadomo co, potrzebna była energia.

Polska Rzeczpospolita Ludowa, w skrócie PRL, to oficjalna nazwa państwa polskiego w latach 1952-1989. Choć był to trudny czas dla Polski i Polaków, przez niektórych wprost nazywany rozbiorem naszego kraju, to poprzez całą gamę absurdów, jakie serwowała nam szara rzeczywistość, dziś PRL często wspominamy z przymrużeniem oka. Dla wielu to nawet nostalgiczne wspomnienia, bo mogą kojarzyć się z pierwszymi doświadczenia z "zachodu".

PRZECZYTAJ TAKŻE: Andrzej Duda i jego zarobki. Polacy podzieleni w sprawie pensji prezydenta

Dziś wrócimy do nich za pomocą tego, co także pozostaje w głowie (a raczej na języku) na lata – smaki, czyli kultowe jedzenie ekskluzywne w PRL.

Jeżeli zaś chcesz się sprawdzić w napojach KONIECZNIE ROZWIĄŻ TEN QUIZ.

QUIZ: Kultowe smaki PRL – Dania luksusowe. Pamiętasz je wszystkie?

Pytanie 1 z 10
Eksportową szynkę w puszce „Polish ham”, sprzedawaną średnio raz na rok w peerelowskich delikatesach, nazywano:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze