Wielbiciele jagodzianek nie mają wątpliwości. Jagodzianka to przede wszystkim smak, a nie cena. Za smak są gotowy zapłacić na prawdę dużo. Jednak ten smak w zależności od osoby jest różnie postrzegany. Dla jednych najważniejsze jest puszyste drożdżowe ciasto. Inni uważają, że ciasto powinno być cienkie, ledwie otulać jagodowe nadzienie. No i najważniejsza kwestia - lipcowe wypieki drożdżowe muszą być wypełnione świeżymi leśnymi jagodami po brzegi.
Jednak co roku smakoszy jagodzianek nie dzielą kwestie smaku, ale ceny. Zrobiliśmy zatem rajd po warszawskich cukierniach co roku triumfujących w rankingu jagodzianek. Materiał do badań uzupełniliśmy o jagodzianki z popularnych sieci piekarniczo-cukierniczych.
Oto ceny jagodzianek wybranych przez nas do testowania w Warszawie:
- Społem WSS Praga Południe - 4,50 zł,
- piekarnia “Gromulski” - 5,70 zł (wzrost o 0,70 zł względem ubiegłego roku),
- targowisko pod Halą Mirowską - 7 zł,
- cukiernia Stary Dom - 14 zł,
- cukiernia Lukullus - 14,90 zł,
- cukiernia Kukułka - 15 zł,
- cukiernia Cukier Puder - 16 zł,
- cukiernia Słodki Słony Magda Gessler - 23 zł.
Można cieszyć się pulchną społemowska jagodzianką za 4,50 zł lub zadawać szyku pałaszując wypasioną jagodziankę od Magdy Gessler za 23 zł. Rozrzut cen jest spory. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie, czy różnice dotyczą również smaku. Bo może nie ma co się podniecać drożyzną u kulinarnej celebrytki i po prostu zjeść sobie jagodziankę ze sklepu obok. W roku najwyższej inflacji od lat szczególnie zwracamy uwagę na oszczędzanie. Zatem jak oszczędzać na przyjemnościach jedzenia i jednocześnie zachować zdrowy rozsądek? Mówiąc szczerze nie wiemy, ale próbowaliśmy się dowiedzieć.
Poniżej publikujemy nasz subiektywny ranking zwycięskich JAGODZIANEK. Jesteśmy ciekawi, czy podzielacie naszą opinię. Ślijcie swoje typy najsłodszych lipcowych wypieków z jagodami.