Główny Inspektor Sanitarny informuje o obecności bakterii Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone, które wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Instytut ostrzega, że spożycie sezamu firmy Kresto zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
O jaki produkt dokładnie chodzi?
- Produkt – KRESTO SEZAM, 200 g
- Producent – VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
- Kraj pochodzenia: INDIE
- Numer partii – L200551V464
- Najlepiej spożyć przed – 31.08.2021
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym. Firma Vog Polska Sp. z o.o. rozpoczęła z dniem 18.06.2020 r. wycofywanie kwestionowanej partii sezamu z obrotu handlowego oraz informuje swoich klientów o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców.
Objawy salmonelli
Objawy zakażenia rozwijają się po 10-48 godzinach od nabycia bakterii. Bakterie z grupy Salmonella są bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych. U osób w przebiegu salmonellowego zatrucia pokarmowego występują przede wszystkim: gorączka, bóle brzucha, biegunka, wymioty, gorączka. Zatrucia salmonellą są bardzo niebezpieczne, ponieważ mogą powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych.
ZOBACZ TEŻ: Estoński CIT w Polsce. Resort finansów wyjaśnia szczegóły