Powołując się na badania Nielsena, Bloomberg przedstawił dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcą zainwestować w substytuty mięsa. Wege-rynek w Stanach Zjednoczonych to coraz potężniejsza gałąź przemysłu żywieniowego, której wartość gwałtownie rośnie. W ciągu roku rynek zamienników mięsa wzrósł o 23 proc. Najlepiej radzi sobie marka Beyond Meat, której sprzedaż wzrosła o 70 proc.
Popularność zdobywają nie tylko najbardziej kojarzone z tym segmentem kotlety sojowe, ale także roślinne napoje stosowane zamiast mleka. Co ósmy karton, po który sięgają klienci nie zawiera mleka krowiego czy koziego, ale roślinne. Wzrasta także sprzedaż przetworów. Rynek jogurtów i serów z roślin zwiększył się o 40 proc. w ciągu roku.
Rosnąca konsumpcja produktów roślinnych nie jest związana z ogólnym trendem na rynku żywności. Ogólna sprzedaż jedzenia wzrosła zaledwie o 2 proc. Warto też odnotować, że Amerykanie nie przestają jeść mięsa. 95 proc. z nich wciąż konsumuje mięso, a jego rynek wart jest 49 mld dolarów.
Źródło: Money.pl