Wzrasta świadomość wpływu pożywienia na zdrowie oraz samopoczucie, co przekłada się na poszukiwanie przez konsumentów produktów w pełni naturalnych, niskoprzetworzonych, świeżych i najlepiej roślinnych, w tym wegańskich. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, więc roślinna kuchnia wdziera się w restauracyjne menu. Wegańskie hot dogi doskonale przyjęły się w sklepach IKEA, a także w ofercie znanej stacji benzynowych. Rozwiązania takie planują wprowadzić do swojej oferty także sieć sklepów Żabka i McDonald's.
Palisz papierosy? Przygotuj się na podwyżkę cen
McDonald coraz częściej bierze do serca uwagi konsumentów. Przykładem jest jesienna propozycja słynnego fast fooda. Burger Drwala to danie kultowe w McDonald's. Wielbiciele sieciówki czekają z niecierpliwością na jego powrót do menu. Tradycyjna kanapka składa się z placka serowego otoczonego panierką z wołowiną, dwóch plastrów bekonu, kruchej sałaty i prażonej cebulki w bułce serowo-bekonowej. Tym razem pojawi się także wersja dla osób, które mięsa nie jadają. Burger Drwala Wege podawany będzie z dużą porcją warzyw w formie kotleta z sosem z przyprawami, chrupiącą, prażoną cebulką, świeżą sałatą i serem topionym w złocistej panierce. Wszystko to serwowane będzie w bułce serowej. Kultowa kanapka dostępna w McDonaldzie będzie pod koniec listopada.
Do tej pory wegetarianie także podczas wizyt w Żabce, musieli obejść się smakiem. Dlaczego? Słynne hot-dogi były dostępne tylko w wersji mięsnej. Słynny sklep jednak idzie z duchem czasu, ponieważ do szerokiej oferty bułek z kiełbaskami dołączą parówki wege. Kiedy będziemy mogli tam zjeść bezmięsnego hot-doga? Jak powiedział Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska w rozmowie z Rzeczpospolitą, produkt, którym będzie bezmięsna parówka, jest aktualnie w fazie testów. Wersja wegańska popularnych hot-dogów ma trafić do oferty sklepów prawdopodobnie na początku przyszłego roku.
Uwaga! Atak oszustów na Allegro! Użytkownicy tracą pieniądze