Wiele osób w ogóle nie kontroluje wydatków na żywność i dziwi się, że nie wystarcza im pieniędzy do wypłaty. Tymczasem są proste sposoby na to, by nie wyrzucać gotówki na zbędne i drogie produkty. Trzymając się naszych rad, na pewno uda się zaoszczędzić co najmniej 200 zł miesięcznie.
Jak oszczędzać na jedzeniu?
*przed wyjściem do sklepu zrób listę zakupów i pakuj do kosza tylko wypisane produkty.
*jeśli masz niewielką rodzinę lub sam prowadzisz gospodarstwo domowe, kupuj małe ilości jedzenia. Pamiętaj, że świeże produkty szybko się psują i często już następnego dnia lądują w śmietniku. O ile np. pieczywo czy mięso można jeszcze zamrozić, to z właściwym wykorzystaniem większości surowych owoców , warzyw, nabiału będzie większy problem.
*porównuj ceny produktów w różnych sklepach. Jeśli jest to możliwe, to wybrane rzeczy kupuj w jednym punkcie, a inne w drugim.
*sprawdzaj na opakowaniach daty ważności żywności. Wybieraj produkty z najdłuższym terminem przydatności do spożycia, których nie musisz bardzo szybko zjeść.
*planuj i kontroluj wydatki. Przez tydzień, każdego dnia notuj, ile wydałeś na jedzenie. Na kolejny tydzień przeznacz o 30 - 20 proc. mniejszą kwotę i staraj się jej nie przekraczać. W kolejnym tygodniu jeszcze trochę dokręć śrubę. Jeśli będziesz konsekwentny, to szybko przekonasz się, że wielu produktów wcale nie potrzebujesz i uświadomisz sobie, że bez sensu wydawałeś mnóstwo pieniędzy.
*ograniczaj zakupy produktów gotowych (np. pizza, pierogi, ciasto, zupy). Ta zasada szczególnie dotyczy większych rodzin. Taniej wychodzi zrobienie pysznego domowego ciasta czy pierogów niż kupowanie gotowych (często słabej jakości) gotowych produktów.
*jeśli okaże się, że kupiłeś czegoś za dużo, to zamroź daną żywność. Wybrane owoce (jabłka, gruszki) czy warzywa (marchewka, pietruszka, buraki) można spróbować też ususzyć.
*ogranicz wizyty w restauracjach i barach szybkiej obsługi, w których tak naprawdę zostawiasz krocie.
Zobacz także: Oszczędzaj na gazie