Jaka jest dopuszczalna temperatura w miejscu pracy?
Art. 30 Rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy reguluje minimalną temperaturę w miejscu pracy – co najmniej 14 stopni. W przypadku lekkiej pracy fizycznej lub pracy biurowej temperatura minimalna jest wyższa – 19 stopni.
Pomieszczenia do ogrzania się
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego sygn. II SA/Bd 527/10 przytacza decyzję Inspektora Pracy:
„Inspektor Pracy nakazał zapewnić w pobliżu miejsca pracy pomieszczenie umożliwiające schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży, dla pracowników wykonujących pracę na otwartej przestrzeni”.
W tym samym wyroku sąd podkreśl, że pomieszczenia do ogrzania się muszą być zlokalizowane w pobliżu miejsca wykonywania obowiązków.
Pomieszczenia do ogrzania powinny utrzymywać temperaturę co najmniej 16 stopni. Taka opcja przysługuje zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach.
Gorące napoje w czasie zimowym
Kwestię gorących napojów w miejscu pracy reguluje Rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów:
Zgodnie z § 4 tego rozporządzenia:
Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym (…) w pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10 stopni lub powyżej 25 stopni.
Napoje powinny być gorące zimą i chłodne latem.
Darmowe posiłki od pracodawcy nie tylko w zimę
Wspomniane rozporządzenie reguluje kwestię obowiązkowych posiłków, które pracodawca musi zapewnić nie tylko w okresie zimowym.
Zgodnie z § 1 tego rozporządzenia:
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie (…) posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego.
Użyte określenie „w warunkach szczególnie uciążliwych” sprawia, że wykonywanie pracy w okresie zimowym jest dodatkowym uzasadnieniem dla obowiązku zapewnienia darmowego posiłku.
Zgodnie z § 2 rozporządzenia, posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
Zima rozszerza prawo do darmowych posiłków od pracodawcy
Zgodnie z § 3 rozporządzenia:
Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet.
W tym samym przepisie uregulowano rozszerzenie obowiązków pracodawcy w razie temperatury poniżej 10 stopni w pomieszczeniu lub otwartej przestrzeni w okresie listopad-marzec. W takim przypadku pracodawca zapewnia bezpłatny posiłek przy wysiłku powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet.