sklep / dział mięsny

i

Autor: Shutterstock sklep / dział mięsny

Drożyzna w Polsce

Czeka nas kolejna podwyżka cen wieprzowiny? Rekordowe ceny skupu trzody chlewnej

2023-02-27 11:39

Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce osiągają rekordowy poziom. Nietrudno się domyślić, że z tego powodu będziemy jeszcze więcej płacić za wieprzowinę w sklepach. Jak podaje PAP - w grudniu 2022 roku przeciętnie kilogram schabu bez kości kosztował ponad 24 zł, czyli o blisko 1/3 niż rok wcześniej, a o 18-25 proc. podrożały wędliny.

Rosną ceny żywca w skupie

W lutym 2023 r. na europejskim rynku trzody chlewnej obserwowane są wzrosty cen skupu, które wynikają głównie z ograniczonej podaży żywca – przekazała PAP starszy analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas dr Magdalena Kowalewska. Już w 2022 r. można było obserwować dynamiczny wzrost cen żywca na rynku krajowym. Na przełomie 2022/2023 r. tendencje te zostały chwilowo odwrócone, ale od lutego powróciły do trendu wzrostowego.

"Według danych MRiRW, przeciętna cena skupu trzody chlewnej w Polsce, w połowie lutego 2023 roku, wyniosła 8,29 zł/kg, czyli o 13 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 99 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jest to rekordowo wysoki poziom cen, którego do tej pory nie notowano" – przekazała Kowalewska.

Powołując się na dane GUS zwróciła uwagę, że w grudniu 2022 r. liczba świń w Polsce wyniosła 9,6 mln sztuk, co oznacza spadek o 6 proc. w stosunku rocznym.

Kolejna podwyżka cen produktów wieprzowych?

Powołując się na dane GUS Kowalewska zauważyła, że w grudniu 2022 roku przeciętnie kilogram schabu bez kości kosztował ponad 24 zł, czyli o blisko 1/3 więcej rok do roku , a o 18-25 proc. podrożały wędliny. W tym samy okresie ceny żywca wzrosły o 68 proc. - "W związku z tym widać, że mechanizm transmisji cen w łańcuchu wartości wieprzowiny w Polsce nie działa w pełni efektywnie i nadal jest przestrzeń do wzrostu cen detalicznych. Należy mieć jednak świadomość, że ceny detaliczne produktów mięsnych uzależnione są nie tylko od sytuacji na rynku surowca, ale również od polityki cenowej sklepów" – oceniła Kowalewska.

Rosną koszty produkcji trzody chlewnej

Kowalewska zwróciła uwagę, że zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do listopada  2022 r. unijne uboje przemysłowe trzody chlewnej zmniejszyły się o 9,2 proc. rdr. W jej opinii, przez dłuższy czas na rynku trzody chlewnej w UE obserwowano silny spadek opłacalności produkcji żywca, spowodowany silnym wzrostem cen pasz oraz niskimi cenami skupu świń. W konsekwencji część hodowców zdecydowała się na ograniczenie produkcji lub całkowite jej zaprzestanie. Najważniejszą pozycją kosztową w produkcji zwierzęcej stanowią pasze, energia i koszty pracy.

Sonda
Jesz mięso?
Tańczące z Promocjami 23.02

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze