W Polsce legalnie działają 1123 fermy, które dostarczają jaja do różnej wielkości sklepów. Przeciętny Polak zjada 12 jaj miesięcznie. W okresie wielkanocnym porcja ta wyraźnie rośnie. Bardzo ważna jest jakość jaj. Jak je wybrać?
Zobacz również: Biedronka sprzedaje baranki z cukru za 2,99 zł
W sklepach znajdziemy jaja pochodzące od różnych ptaków (przepiórek, strusi). Najbardziej popularne i najtańsze są jaja kurze. Ale i tutaj mamy wiele rodzajów i odmian. Pierwszy podział jaj to ten ze względu na chów. I tak mamy jaja z:
- chowu klatkowego (oznaczone numerem 3) – kury żyją w klatkach.
- chowu ściółkowego (2) – kury żyją w sztucznych warunkach (w hali), ale mogą chodzić swobodnie i mają dostęp do piasku i grzęd.
- z wolnego wybiegu (1) – kury mają dostęp do wybiegu i żyją w swobodnych warunkach, ale na noc zamykane są w klatkach.
- jaja ekologiczne (0) – kury mają wolny dostęp do zielonego wybiegu, noce spędzają w prostym kurniku, karmione są paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
Jaja dzielą się też ze względu na wielkość i wagę. I tak wyróżniamy następujące klasy:
S (53 g)
M (53-63 g)
L (63-73 g)
XL (powyżej 73 g)
Na skorupie jaj znajduje się pieczątka z ważnymi informacjami:
3-PL-XXXXXXXX
3 - system hodowli (rodzaj chowu)
PL - kraj pochodzenia
pierwsze dwa XX - kod województwa
kolejne dwa XX - kod powiatu
następne dwa XX - kod zakresu działalności
ostatnie XX - kod fermy w danym powiecie
Najdroższe są jaja z gospodarstw ekologicznych, a najtańsze z chowu klatkowego. Jednak warto zaznaczyć, że kilka lat temu właściciele polskich ferm musieli dostosować klatki i warunki, w jakich przebywają kury do wymogów unijnych.