„Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” to już kolejna książka wydana przez Lill, która skupia się na zdrowym odżywianiu. Tym razem pod lupę zostały wzięte warzywa i owoce, które powinny stanowić podstawę naszych jadłospisów. Książką będzie dostępna w rekordowej liczbie 2 mln egzemplarzy. Znajdziemy w niej kompendium wiedzy na tematy znanych i mniej znanych warzyw i owoców, a także garść przepisów mistrzów Kuchni Lidla – Karola Okrasy, Darii Ładochy, Kingi Paruzel oraz Pawła Małeckiego.
Duży wkład w tworzenie książki miała Polska Federacja Banków Żywności, która wraz z kucharzami zadbała aby przepisy, które się w niej znalazły były odpowiednio zbilansowane i odpowiadały zaleceniom ekspertów.
- Sytuacja zdrowotna Polaków pogarsza się. Od lat mamy do czynienia z epidemią otyłości, która jest przyczyną wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego. Głównym źródłem tych schorzeń jest nieprawidłowe żywienie. W sytuacji pogarszającego się zdrowia Polaków najmocniejszą bronią jest prewencja – poprawa sposobu odżywiania oraz wzrost aktywności fizycznej. Ważne, by wiedza na temat zdrowego odżywiania była powszechna. Dzięki współpracy Instytutu Żywności i Żywienia z firmą Lidl Polska wielu konsumentów uzyska dostęp do prostego opracowania na temat zdrowego odżywiania, które daje szansę na poprawę naszego zdrowia”– mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Książka oferowana przez Lidl została podzielona na dwie części – edukacyjną oraz tą z przepisami. W pierwszej znajdziemy przydatne informacje dotyczące warzyw i owoców – to ile mają wartości odżywczych czy witamin. Druga część poświęcona została przepisom, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy buraczane brownie, a także klasyczne kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami.
- Czas na kolejny krok w drodze po lepsze życie. Nie ma większej radości i miłości niż miłość do jedzenia. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, smaki, produkty, z których nie chce rezygnować. Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” podpowiada, co wdrożyć by było lepiej i równie smacznie. Gotowanie jest modne, czas by było przyjemne, proste i smaczne. Propozycje jakie umieściliśmy w książce są dla tych, którzy chcą mieć wpływ na swoje zdrowie – mówi Karol Okrasa, ambasador Kuchni Lidla, szef kuchni restauracji „Platter”.
Podobnie jak w przypadku poprzednich pozycji oferowanych przez Lidl także i tym razem aby zdobyć egzemplarz należy zebrać sześć naklejek. Każda naklejka będzie przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 złotych. Akcja promocyjna trwa od przyszłego tygodnia do 8 grudnia br. lub do wyczerpania zapasów.