Dlaczego Polacy rzucili się na cukier? Sklepy z rekordową sprzedażą
Jak wyjaśnia portal dlahandlu.pl, w sezonie letnim jest zawsze większe zapotrzebowanie na cukier. To czas przygotowywania przetworów, więc i sprzedaż cukru jest znacznie wyższa. Jak informuje CMR Polska, zainteresowanie kupnem tego surowca w lipcu br. było ogromne, a w sklepach małoformatowych padł rekord - 13,3 mln kg. Polacy najczęściej kupowali cukier biały jednak i trzcinowy, a także cukier puder były rozchwytywane.
Dlaczego Polacy rzucili się na cukier? Po usłyszanym komunikacie o możliwych brakach w dostępności surowca Polacy ruszyli do sklepów. W sieci pojawiały się także liczne aukcje, a ceny za chociażby 1 kg cukru zwalały z nóg.
Polecany artykuł:
Cukru nam nie zabraknie
Jak cytuje Elżbiętę Szarejko z CMR Polska portal dlahandlu.pl, “na co ósmym paragonie pojawiało się 10 lub więcej kg cukru. Przybyło też klientów, którzy przychodzili do sklepu tylko po cukier (...)”.
Mimo obaw Polaków, na początku sierpnia minister rolnictwa Henryk Kowalczyk oświadczył, że cukru w naszym kraju nie zabraknie. Dodał także, że w kwestii cen Polacy mogą być spokojni, bowiem ceny sięgną ok. 4-5 zł za kg.