Rośnie krajowa produkcja lodów. Jak wynika z rocznych danych GUS, w 2016 r. zwiększyła się w rok o 7,1 proc. i wyniosła 2,89 mln hekrolitrów. Rok wcześniej było to 242 tys. hektolitrów mniej. Dla porównania w 2013 r. w Polsce wyprodukowano 2,47 mln hektolirów lodów.
Jak wyliczył na podstawie danych GUS serwis portalspożywczy.pl, wartość produkcji sprzedanej lodów wzrosła w ubiegłym roku o 24,6 proc. W 2016 r. wyniosła 1 346 949 tys. zł, podczas gdy rok wcześniej było to 1 081 072 tys. zł, a w 2014 r. – 1 085 749 tys. zł.
Sprawdź także: Produkcja w Polsce coraz większa
Czytaj też: Koniec sporu Grycana z Lidlem. Zobacz, kto wygrał
Zobacz również: 700 złotych kary dla 5-latki za sprzedaż lemoniady
Źródło: portalspozywczy.pl